Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „The Portrait of My So(u)il. 100 Years”, expoziție refugiată din Ucraina la Muzeul de Artă Recentă
mare

„The Portrait of My So(u)il. 100 Years”, expoziție refugiată din Ucraina la Muzeul de Artă Recentă

„The Portrait of My So(u)il. 100 Years” este o expoziție – performance refugiată din Ucraina la Muzeul de Artă Recentă din București prin care este comemorat centenarul asasinării artistului avangardist ucrainean Leo Lozovski.

Muzeul va fi deschis special pe 22 martie, între orele 17:00 și 19:00, pentru acest eveniment pregătit de artistul Borys Kashapov (Ucraina), curatoarea Dara Prydybailo (Ucraina) și curatorul Cristian Vechiu (România).

„Un eveniment care s-a organizat în viteză, 22 martie fiind ziua în care se împlinesc 100 de ani de la asasinarea de către sovietici, în propria locuință, a artistului avangardist ucrainean Les Lozovski. La Muzeul Național de Artă al Ucrainei i se pregătise o expoziție complexă, dar – evident – a fost anulată. Ceea ce se va întâmpla nu va fi o copie sau o sinteză a expoziției planificate la Kiev, ci un eveniment inedit, în exil, o expoziție refugiată”, spun reprezentanții MARe.

În 1919, Les Lozovski realiza lucrarea „The Portrait of My Soul”. În prezent, Borys Kashapov, ajuns la București în contextul războiului din Ucraina, a produs 22 de lucrări sub titlul generic „The Portait of My Soil” – un featuring peste un secol portretizând suferințe cu origini comune.

Performance-ul, în cadrul caruia Borys Kashapov va povesti și va picta pe unghiile vizitatorilor, se va derula pe muzica lui Maksym Shalygin.

Accesul la eveniment este liber.

Foto: Borys Kashapov. Credit foto: MARe