Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „The Village Street”, de L.S. Lowry, a fost vândut cu 1,9 milioane de lire sterline. „Gala”, de Bridget Riley, cel mai mare preț la Londra
christies lowry

„The Village Street”, de L.S. Lowry, a fost vândut cu 1,9 milioane de lire sterline. „Gala”, de Bridget Riley, cel mai mare preț la Londra

Tabloul „The Village Street”, de L.S. Lowry, a fost vândut cu 1,96 milioane de lire sterline în licitația dedicată artiștilor britanici și irlandezi și organizată de Christie’s Londra, „The Modern British and Irish Art Evening Sale”. Lucrarea-vedetă a serii – „Gala”, de Bridget Riley – a fost cumpărată cu cea mai mare sumă investită, 4,3 milioane de lire sterline.

L.S. Lowry este prezent în sesiunea de vânzări cu cinci lucrări, din care primele trei au fost vândute marți. „The Sea”, pictat în 1964, cu o estimare între 1,2 și 1,8 milioane de lire sterline, a fost cel mai scump vândut, cu 2,7 milioane de lire sterline. „The Footbridge”, estimat între 200.000 și 300.000 de lire sterline, a fost adjudecat la prețul de 315.000 de lire sterline.

Celelalte două lucrări de L.S. Lowry scoase la vânzare vor fi licitate miercuri, 23 martie: „Old Church, Merthyr-Tydfil” care are un preț stabilit între 120.000 și 180.000 de lire sterline și „Children in the street” (100.000-150.000 de lire sterline).

Lowry a pictat emoții

În „The Village Street”, oamenii se grăbesc la treburile lor sau se opresc și zăbovesc, vorbesc cu prietenii sau cunoscuții, se uită la ceva, au întâlniri. Se observă, în schimb, o siluetă solitară care se îndepărtează de privitor, în centrul tabloului, îndreptându-se cu pas hotărât spre altercația care are loc lângă casa roz. Oamenii sunt curioși, iar acest bărbat, cu mâinile strânse la spate, vrea să știe ce se întâmplă mai sus, pe stradă. Această înțelegere a naturii umane este cea care caracterizează cele mai bune lucrări ale lui Lowry și este evidentă în „The Village Street”, potrivit Christie’s.

Lowry a spus că a pictat mai întâi clădirile și apoi figurile. El nu a fost în nici un sens un pictor obișnuit realist sau documentarist. Avea caiete pline de schițe, memorie bună și o imaginație vie. Actul de a picta a fost pentru Lowry un proces extrem de subiectiv, emoțional, iar acest lucru ajută la explicarea puterii ciudate pe care o exercită imaginile sale.

Deşi a pretins că a pictat doar ce a văzut, „The Village Street” a fost creat din imaginaţie.

„The Village Street” nu este plină de figuri îndepărtate care se grăbesc, care merg la moară sau care participă la o întâlnire politică, și nici nu se reduce la câteva componente arhitecturale geometrice. Este un amestec blând de oameni și loc, de obicei plin de incidente, dar fără o narațiune deschisă.

„Gala”, de Bridget Riley, a realizat cel mai mare preț

gala bridget riley

Lucrarea vedetă a licitației, „Gala”, una dintre cele mai importante lucrări din anii 1970 ale lui Bridget Riley, care a avut cea mai mare estimare în licitație, între 2,5 și 3,5 milioane de lire sterline, a fost adjudecată la 4,3 milioane de lire sterline.

Pictat în 1974, tabloul aparține unei serii emblematice de picturi ce redau curbe colorate pe care Riley le-a creat folosind o secvență sub formă de undă, pentru a induce o varietate de ondulații ritmice de senzație cromatică în ochiul și mintea privitorului.⠀

„The Croquet Party”, de Sir John Lavery, a realizat un preț final de 2,9 milioane de lire sterline.

The Modern British and Irish Art Evening Sale a inclus și loturi de sculptură create de Dame Barbara Hepworth („Coré”, vândută cu 655.000 de lire sterline, și „Hollow Oval”, vândută cu 441.000 de lire sterline). Colajul „Doktor K. Tortur” al lui Peter Blake a fost vândut la 441.000 de lire sterline.

În total, „Modern British and Irish Art Evening Sale” a realizat vânzări de 25,53 milioane de lire sterline.

Credit foto: Christie’s