Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Trei etape prin care un colecționar achiziționează artă
o sandor, curatorial

Trei etape prin care un colecționar achiziționează artă

Există mai multe tipuri de colecţionari și două practici diferite fundamental.

Ovidiu Șandor, colecționar de artă și președinte al Fundației Art Encounters, a dezvăluit la Cracovia, după vernisajul expoziției sale „Un ochi râde, altul plânge” din Sezonul cultural România-Polonia, care sunt practicile lui în a cumpăra artă.

expozitia un ochi rade altul plange, curatorial

Expozitia „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția Ovidiu Șandor”, curatorial

„Există colecționari care angajează istorici de artă sau curatori care să facă selecţia pentru colecţia respectivă, şi există colecţionari, cum sunt și eu, care ţin neapărat ca selecţia să fie făcută personal”, a declarat Ovidiu Șandor.

Colecționarul achiziționează artă doar după ce stă de vorbă cu istorici de artă, cu artiști, curatori, cu alți colecționari. Se documentează și „încercă să citească cât îi permite timpul”.

colectia ovidiu sandor, curatorial

Lucrări de Geta Brătescu și Ion Grigorescu, în expozitia „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecția Ovidiu Șandor”, curatorial

Procesul său de achiziționare de lucrări nu este atât de strict, dar urmărește trei etape:

  1. Prima etapă: reacția. „Trebuie să existe o primă reacție pe care să o am în fața unei lucrări, unui artist. E important să simt ceva. Acel ceva poate fi foarte intelectual, conceptul lucrării, poate fi greu palpabil, care să-mi spună ceva pe care nu pot să pun degetul”.
  2. A doua etapă: analitică. „Încerc să citesc despre acel artist/ă, încerc să înțeleg mai multe, întreb lumea, încerc să înțeleg care a fost parcursul artistului până în acel moment și unde în cadrul operei se poziționează acea lucrare. Îmi pun întrebarea în ce măsură acea lucrare adaugă ceva colecției și dacă are sens alături de celelalte lucrări”.
  3. A treia etapă: financiară. „Îți pui întrebarea în ce măsură prețul pe care trebuie să-l plătești este rezonabil sau nu, față de cota acelui artist, față de contextul de piață financiară. Ce încearcă fiecare colecționar este că dacă peste 25 de ani când decide să se despartă de lucrare să nu piardă foarte mult din banii pe care i-a plătit, cam acesta e gândul, să nu faci vreo prostie, mai degrabă decât să calculezi că acest artist o să crească și o să-ți aducă beneficiu”.

Expoziţia „Un ochi râde, altul plânge”, organizată de ICR și Ministerul Culturii și deschisă până în 20 iulie la Centrul Internațional pentru Cultură, cuprinde 170 de lucrări semnate de 60 de artiști, din una dintre cele mai importante colecții private de artă din Europa Centrală. Polonezii și nu numai au ocazia să admire aici lucrări de Constantin Brâncuși, Andrei Cădere, Tristan Tzara, Adrian Ghenie și Geta Brătescu, între alții.

Credit foto: curatorial

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.