Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trei lucrări de Cezanne de la Muzeul Langmatt, în centrul unei licitații Christie’s
cezanne, fruits et pot de gingembre, christies

Trei lucrări de Cezanne de la Muzeul Langmatt, în centrul unei licitații Christie’s

Trei lucrări de Paul Cezanne de la Muzeul Langmatt din Elveția vor fi în centrul vânzării 20th Century Evening Sale a Christie’s New York din această toamnă.

Tablourile vor fi oferite consecutiv în timpul vânzării programate pe 9 noiembrie, ca parte a efortului muzeului de a strânge 45 de milioane de dolari pentru un fond de dotare menit să-i asigure viitorul.

Vedeta acestui trio este, fără îndoială, „Fruits et pot de gingembre”, care are o estimare cuprinsă între 35 și 55 de milioane de dolari. Executat între 1890 și 1893, tabloul provine dintr-o perioadă în timpul căreia Cezanne a pictat unele dintre cele mai celebre lucrări ale sale.

Cea de-a doua lucrare prezintă unul dintre subiectele obișnuite ale lui Cezanne, mărul. El a abordat subiectul din nenumărate unghiuri și, în ciuda celor care îl contraziceau, care susțineau că și-a pierdut mințile sau că se droga (sau ambele), naturi statice precum „Quatre pommes et un couteau” (1885, estimare: 7 milioane – 10 milioane de dolari) îl arată pe Cezanne renunțând la trecutul său impresionist și îmbrățișând viitorul său proto-cubist.

Cea de-a treia lucrare scoasă la vânzare, „La mer à l’Estaque” (1878-1879, evaluată la 3 milioane – 5 milioane de dolari), este singura din grup care nu este o natură moartă. Este cea mai timpurie dintre cele trei lucrări, dar și cea care implică cel mai mult stilul cubist al lui Braque și Picasso, inspirat de Cezanne. Casele de pe deal și priveliștea oceanului din acest peisaj mediteranean sunt redate aproape în plan și reduse la formele sale elementare. Potrivit casei Christie’s, Picasso însuși a deținut un tablou din aceeași serie.