Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Triptic de Basquiat, adjudecat în premieră
portrait of the artist as a young derelict

Triptic de Basquiat, adjudecat în premieră

Tripticul „Portrait of the Artist as a Young Derelict”, de Jean-Michel Basquiat, a fost adjudecat la Sotheby’s Londra contra sumei de 20,2 milioane dolari, fiind cel mai valoros lot al licitației de săptămâna aceasta. A fost și prima dată când această lucrare a fost vândută la o licitație.

Creația lui Basquiat a fost scoasă la vânzare inițial în urmă cu doi ani, la Christie’s, cu o estimare de 30 de milioane de dolari, însă a fost retrasă, tacit, în ultimul moment. Lucrarea din 1982, cu o lățime de doi metri, a avut acum o estimare de 20 de milioane de dolari.

„Portrait of the Artist as a Young Derelict” este o pictură pe lemn, în trei părți. Cuprinde o figură care fixează cu privirea și își arată dinții, dar face aluzie și la statutul de vedetă al lui Basquiat însuși și include o imagine ce are legătură cu moartea. Cuvântul „Morte” este scris în partea de jos a tabloului central deasupra unei cruci desenate. Într-o altă secțiune, este evidențiată o coroană – un motiv al întregii opere a lui Basquiat. Formatul lucrării, de triptic, a fost considerat o referire la picturile din Renașterea nordică.

Lucrarea s-a aflat în aceeași colecție privată timp de 29 de ani. A fost prezentată la Fun Gallery din New York în anul în care a fost finalizată, apoi la Brooklyn Museum, la Fondation Beyeler din Elveția, la Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris și la Fondation Louis Vuitton din Paris, în 2019.

Valoarea lucrărilor semnate Basquiat, care a murit în 1988, la vârsta de 27 de ani, a cunoscut o creștere importantă în ultimii ani. Până în prezent, opt au fost vândute în licitații pentru mai mult de 40 de milioane de dolari. Cele mai multe au fost realizate la începutul anilor 1980. Cel mai recent, „Untitled (ELMAR)”, tot din 1982, a fost vândută anul acesta la Phillips New York pentru 46,5 milioane de dolari. În luna mai a acestui an, per ansamblu, au fost vândute în licitații publice lucrări de Basquiat în valoare de 125 de milioane de dolari.

Giacometti, Renoir și Cy Twombly, adjudecați

Licitația Sotheby’s a înregistrat un total de 105 milioane de dolari, cu rată de adjudecare de 90%. Printre loturile vândute s-au aflat lucrări de Alberto Giacometti – cu „Figure, dite cubiste I” (ca. 1926), cea mai valoroasă, vândută pentru 2,28 milioane dolari, și Pierre-Auguste Renoir – „Bouquet de Iilas” (1878), vândută pentru 8,7 milioane dolari.

Lucrări deținute de regretatul colecționar Ralph I. Goldenberg din Chicago au contribuit cu peste 16 milioane de dolari la suma totală. „Formian Dreams + Actuality” (1983) a lui Cy Twombly și-a dublat estimarea, ajungând la 3,11 milioane de dolari, iar lucrarea sa „By the Ionian Sea” (1988) a fost vândută cu 2,73 milioane de dolari, aproape dublu față de estimarea maximă de 1,5 milioane de dolari.

Între altele, trei lucrări de Tamara de Lempicka, Loie Hollowell și Emily Kam Kngwarray au fost retrase de la vânzare.