Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări de 120 de milioane de dolari din colecția unui important manager din industria muzicală, licitate
colectia mo ostin

Lucrări de 120 de milioane de dolari din colecția unui important manager din industria muzicală, licitate

Mai mult de 30 de lucrări de artă colecționate de Mo Ostin, personalitate importantă în industria muzicală, vor fi oferite în luna mai la Sotheby’s New York, unde se așteaptă să fie vândute pentru un total de 120 de milioane de dolari.

Ansamblul va fi oferit într-o licitație dedicată, pe 16 mai, și într-una de artă contemporană, pe 19 mai.

Pe parcursul a cinci decenii de carieră, începând cu anii 1950, Mo Ostin a contribuit la dezvoltarea carierei unor muzicieni de top precum Joni Mitchell, Fleetwood Mac, Prince, Jimi Hendrix, The Kinks și Madonna. Fiu al unui refugiat rus care a emigrat în SUA, Ostin s-a născut la New York, iar familia sa s-a mutat în Los Angeles când era adolescent. A devenit cunoscut pentru faptul că a acordat artiștilor licență de creație asupra operei lor, o abordare care i-a adus reputația că pune artiștii pe primul loc. Pentru contribuția lui, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 2003.

Cele mai importante loturi

Două picturi de René Magritte sunt cele mai importante loturi dintre cele 33 incluse în licitație. „L’Empire des lumières” (1951), care îmbină elemente din timpul zilei și al nopții, este așteptat să se vândă pentru 35-45 de milioane de dolari. Ea face parte dintr-un ciclu de 17 lucrări realizate de artist, dintre care o parte sunt deținute de instituții importante precum Muzeul de Artă Modernă din New York, Colecția Menil din Houston și Muzeele Regale de Arte Frumoase din Belgia (Bruxelles). Câteva dintre ele se află în colecții private și au ajuns la licitație în ultimii ani, inclusiv în martie anul trecut, când una a fost vândută la Sotheby’s Londra pentru 59,4 milioane de lire sterline cu taxe (aproximativ 79,7 milioane de dolari).

Celălalt Magritte important, „Le Domaine d’Arnheim” (1949), ce împărtășește numele cu o povestire din 1847 a lui Edgar Allan Poe, este estimat la 15 milioane de dolari.

În licitație se vor afla și o pânză fără titlu din 1962 de Cy Twombly (estimare 14 milioane-18 milioane de dolari), o lucrare fără titlu din jurul anului 1958 de Joan Mitchell (7 milioane-10 milioane de dolari) și un desen semi-abstract, intitulat „Two Figures” (1946-1947), de Willem de Kooning (5 milioane-7 milioane de dolari).

„Moon View” (1984), de Jean-Michel Basquiat, are o estimare de 7-10 milioane de dolari, la fel ca și un peisaj din 1965 al lui Picasso. Alți artiști ale căror lucrări vor fi licitate în ambele vânzări sunt Cecily Brown, Albert Oehlen și John Marin.

Mo Ostin a împrumutat ocazional lucrări unor muzee, însă a fost discret în privința colecției sale de artă. Multe dintre lucrări nu au fost prezentate public.