Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Monet și Magritte, în licitație după mai bine de 40 de ani
matinée sur la seine, claude monet

Monet și Magritte, în licitație după mai bine de 40 de ani

Lucrări de Claude Monet și René Magritte vor fi scoase la vânzare după mai bine de 40 de ani, la Londra, într-o serie de licitații Christie’s. Seria de vânzări de artă a secolelor XX și XXI de la Christie’s Londra evidențiază conexiunile stilistice și dialogurile dintre maeștrii moderni și simbolurile contemporane, prin intermediul a șapte licitații live și online.

Un punct culminant al licitației din 7 martie este „Matinée sur la Seine” a lui Claude Monet, care revine în licitație după 45 de ani. Pictura din 1897 are o estimare de 12 – 18 milioane de lire sterline (cel mult, 23 milioane dolari). Tabloul a apărut cel mai recent într-o licitație în 1978, când a fost achiziționat de un colecționar american pentru 330.000 de dolari.

Licitația operei ce face parte dintr-o serie de 20 de tablouri ce prezintă dimineața pe râul Sena coincide cu cea de-a 150-a aniversare a Impresionismului, mișcare artistică adesea atribuită lui Monet. Aceasta își ia numele de la lucrarea sa „Impression, soleil levant” din 1873 și se caracterizează prin tușe vizuale și un accent pe natura schimbătoare a luminii.

david hockney, california, 1965, christie's londra

David Hockney, California, 1965

La Londra va fi licitată și „California” (1965) a lui David Hockney, o capodoperă remarcabilă și una dintre primele picturi în piscină ale artistului englez. Ea este estimată la 16 milioane de lire sterline.

„L’ami intime”, cap de afiș

În vânzarea The Art of the Surreal Evening Sale, cap de afiș este „L’ami intime”, de René Magritte, care revine pe piață după mai bine de 40 de ani de la cea mai recentă prezentare. Lucrarea va fi expusă în galeriile Christie’s din New York, între 9 – 14 februarie, și Hong Kong, între 21 – 23 februarie.

l ami intime, magritte

René Magritte, „L’ami intime”

Expusă public la Bruxelles, în 1998, opera de artă este acum scoasă la licitație pentru prima dată din 1980, cu o estimare de pre-vânzare cuprinsă între 30 de milioane și 50 de milioane de lire sterline.

Programul acestui sezon va cuprinde vânzarea de zi de artă impresionistă și modernă și lucrări pe hârtie, în 8 martie, vânzarea de zi de artă postbelică și contemporană, în 9 martie, și vânzarea online First Open, deschisă între 27 februarie și 12 martie.

Credit foto: Christie’s