Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Țuculescu, Ghenie și Câlția, cele mai mari estimări într-o licitație de artă postmodernă a Artmark
ion țuculescu, peisaj folcloric

Țuculescu, Ghenie și Câlția, cele mai mari estimări într-o licitație de artă postmodernă a Artmark

Lucrări de Ion Țuculescu, Adrian Ghenie și Ștefan Câlția au primit cele mai mari estimări în licitația de artă postmodernă și contemporană organizată de casa Artmark în 11 iulie, la Palatul Cesianu-Racoviță și online, pe platforma Artmark Live.

Licitația cuprinde 180 de loturi, de la artiști contemporani ca Șerban Savu, Marius Bercea, Francisc Chiuariu și Felix Aftene, până la artiști postbelici precum Corneliu Baba, Sorin Ilfoveanu, Ștefan Câlția și Constantin Piliuță.

Cel mai valoros lot din această vânzare este „Peisaj folcloric” (cca. 1950), ulei pe pânză lipită pe carton, semnat Ion Țuculescu. Tabloul cu estimare maximă de 50.000 de euro provine din colecția dr. Maria Țuculescu și colecția prof. Neagu Steliana.

Opera a participat la expoziția „Selecțiuni din colecții particulare constănțene”, 25 ianuarie – 15 martie 1970, și a participat la expoziția comemorativă „Ion Țuculescu. 1910 – 1970”, de la Muzeul de Artă Constanța.

„Chevalier”, ulei pe carton subțire de Adrian Ghenie, este estimat la cel mult 45.000 de euro, la fel și „Animal alb” (2000), ulei pe pânză de Ștefan Câlția. Ghenie mai e prezent în licitație cu „Study for the Devil” (estimare maximă de 1.800 de euro), iar Câlția, cu cinci lucrări.

adrian ghenie, chevalier

Adrian Ghenie, Chevalier

Sorin Ilfoveanu e prezent în licitație cu șapte lucrări – uleiuri și desene -, cea mai valoroasă dintre acestea, din punct de vedere al estimării, fiind „Florăreasă cu pisică neagră” (2008), la cel mult 6.000 de euro.

Șerban Savu, care reprezintă anul acesta România la cea de-a 60-a Expoziție Internațională de Artă – La Biennale di Venezia, unde participă cu proiectul „What Work Is/ Ce este munca”, e prezent în licitație două lucrări – „Three Graces by Night” (2014) și „Patrula” (2020) – fiecare cu estimare maximă de 6.000 de euro.

În licitație sunt cuprinse lucrări semnate de Victor Brauner, Marcel Iancu, Ion Grigorescu, Mircea Suciu, Jules Perahim, Ion Irimescu, Paul Neagu, Mircea Cantor, Paul Baraka Marat, Radu Carnariu, Irina Dragomir și Ion Pacea, între alții.

Credit foto: Artmark