Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ultima creație a artistului Jamie Reid pentru Sex Pistols, expusă în premieră
jamie reid anarchy in the uk, the arcova trust & enter gallery

Ultima creație a artistului Jamie Reid pentru Sex Pistols, expusă în premieră

Ultima creație a artistului Jamie Reid pentru grupul punk Sex Pistols va fi expusă în premieră, în Anglia, alături de fotografii și alte lucrări.

Reid, cunoscut pentru conceptele grafice create pentru Sex Pistols în anii 1970, va fi în prim-plan la Galeria Enter din Brighton. Expoziția „Jamie Reid, A Lifetime of Radical Gestures” va fi vernisată în 25 aprilie și va celebra viața lui Reid, care a murit în august 2023, prezentând lucrări din seria „Rogue Materials”, realizate de el între 1972 și 2021. Vor fi expuse și 50 de fotografii care vor face o cronică a vieții lui Reid.

Jamie Reid s-a născut în 1947 și a crescut într-o familie de „socialiști înrăiți”. L-a întâlnit pe Malcolm McLaren, managerul trupei Sex Pistol, pe când cei doi studiau la Croydon College of Art, iar el i-a făcut cunoștință cu trupa cu care Reid va fi asociat pentru totdeauna. De-a lungul vieții, Reid a lucrat la mai multe publicații de stânga, printre care West Highland Free Press și Suburban Press.

Imagini scandaloase

Desenele și conceptele lui Reid sunt sinonime cu spiritul punk al anilor 1970. Între ele s-a remarcat un colajul pentru coperta single-ului „God Save the Queen” din 1977 al trupei Sex Pistol, o imagine atât de scandaloasă încât a ofensat la acea vreme muncitorii de la tipografie.

În ciuda originilor anti-sistem, operele lui Reid sunt foarte apreciate de galerii comerciale, de branduri de modă și acum sunt vândute pentru sume mari la licitații.

Un poster promoțional pentru „God Save the Queen”, deținut anterior de Sid Vicious, basist al trupei Sex Pistol, a fost vândut la Sotheby’s Londra pentru 44.100 lire sterline în 2022, după ce fusese estimat la cel mult 6.000 lire sterline.

Printre colecționarii operelor lui Reid se numără Vivienne Westwood, Madonna și Angelina Jolie, iar lucrările lui se află în colecțiile Museum of Modern Art din New York și ale Victoria & Albert Museum și National Portrait Gallery din Londra.

Anarchy in the U.K.

Ultima ilustrație realizată de Jamie Reid, un omagiu adus copertei single-ului „Anarchy in the U.K.” al trupei Sex Pistol, prezintă un steag britanic rupt, ținut laolaltă cu ace de siguranță.

Tiparul a fost aprobat de Reid și de fundația sa, The Arcova Trust, înainte de moartea sa. „Anarchy in the UK (2024)” este lansată în două noi ediții serigrafice, una de 67 pe 100 cm, în 200 de exemplare, și alta de 100 pe 150 cm, într-o ediție de 76 de exemplare – o referire la anul în care Sex Pistols a lansat discul.

„A Lifetime of Radical Gestures”, curatoriată de galeristul și arhivistul John Marchant, prieten și reprezentant al lui Reid, va fi expusă la Enter Gallery, în perioada 25 aprilie – 2 mai.

Credit foto: The Arcova Trust, Enter Gallery