Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un autoportret al Fridei Kahlo, expus pentru prima dată după 25 de ani la Buenos Aires

Un autoportret al Fridei Kahlo, expus pentru prima dată după 25 de ani la Buenos Aires

Un autoportret al artistei mexicane Frida Kahlo este expus pentru prima dată după 25 de ani într-un muzeu latino-american din Buenos Aires.

Au trecut 25 de ani de când autoportretul „Diego y yo” (Diego și eu), realizat în 1949 de Frida Kahlo nu mai fusese expus. Tabloul a fost achiziționat în noiembrie de colecția Eduardo F. Costantini, numită după fondatorul Muzeului de Arte Latino-Americane (Malba) din Buenos Aires. Vândută cu 34,9 milioane de dolari de casa de licitații Sotheby’s New York, lucrarea a spulberat fostul record al artistei mexicane. Totodată, a devenit cea mai scumpă pictură latino-americană din istorie.

Bijuterie a expoziției „Tercer Ojo” (Al treilea ochi), dedicată colecției private a lui Eduardo Costantini, tabloul va fi expus de vineri alături de lucrări ale cubanezului Wifredo Lam, mexicanilor Miguel Covarrubias și Rosa Rolanda, brazilianului Vicente do Rego Monteiro.

240 de lucrări expuse la Malba

Un total de 240 de lucrări sunt atârnate pe simezele muzeului argentinian. Multe dintre ele nu au fost prezentate de treizeci de ani.

„Diego y yo”, un ulei pe placă, dezvăluie privirea intensă caracteristică autoportretelor Fridei Kahlo. Pe fruntea ei apare chipul soțului ei, pictorul Diego Rivera. Din ochii artistei curg lacrimi. Soțul ei devenise apropiat de o celebră actriță mexicană. O tragedie pentru soția sa a cărei boală este redată în opera ei.

În deschiderea expoziției, Eduardo Costantini și-a exprimat admirația pentru Frida Kahlo. „Este o artistă unică, care își povestește viața dramatică fără rușine, într-un mod spontan și deschis”, a spus el despre simbolul feminismului care a murit în 1954, la vârsta de 47 de ani, susținând că „tocmai asta iubesc oamenii la ea”.

Pictura a fost achiziționată în 1990 într-o vânzare organizată de Sotheby’s pentru 1,4 milioane de dolari. „Diego y yo” a ajuns în posesia unui colecționar texan care s-a despărțit de el în noiembrie anul trecut. Lucrarea a doborât recordul pentru cea mai scumpă pictură din America Latină: „Los Rivales”, un tablou din 1931 scos la licitație de Christie’s în 2018 pentru 9,76 milioane de dolari. În mod ironic, era de Diego Rivera.