Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un autoportret monumental al lui Basquiat, nevăzut din 1999, scos la vânzare
jean michel basquiat, autoportret, self portrait as a heel (part two), sothebys

Un autoportret monumental al lui Basquiat, nevăzut din 1999, scos la vânzare

Un autoportret al lui Jean-Michel Basquiat, ascuns de ochii publicului timp de aproape un sfert de secol, va fi unul dintre loturile principale ale licitației de toamnă de la New York.

„Self Portrait as a Heel (Part Two)”, din 1982, cu o înălțime de 2,5 metri, va fi oferit în cadrul licitației nocturne de artă contemporană organizată de Sotheby’s pe 15 noiembrie, și este estimat că va ajunge la o sumă cuprinsă între 40 și 60 de milioane de dolari.
Un Basquiat de înaltă calitate și de asemenea dimensiuni este o raritate în licitații. Ultima ofertă comparabilă a fost o pictură fără titlu cu un craniu, din același an, care a fost vândută cu suma record de 110 milioane de dolari la Sotheby’s, în 2017.

Deși nu e așteaptat ca „Self Portrait as a Heel (Part Two)” să atingă sau să depășească acea sumă, vânzarea în limita estimărilor ar face din ea una dintre cele mai valoroase lucrări ale lui Basquiat aduse vreodată la o licitație publică.

Autoportretul, pictat în casa din Veneția a lui Gagosian

Conform Sotheby’s, Jean-Michel Basquiat a realizat autoportretul în timp ce locuia în casa din Veneția a dealerului de artă Larry Gagosian, care a organizat ulterior prima expoziție a artistului pe Coasta de Vest.

Specialiștii casei de licitații consideră că acesta reflectă experiența lui Basquiat în Los Angeles, ca vedetă în plină ascensiune. El a creat trei lucrări în această perioadă extrem de prolifică în care a încorporat cuvântul „heel”, un termen de argou pentru punk sau delincvent.
În plus, în wrestling, „heel” este personajul negativ sau inamicul eroului meciului.

„Self-Portrait as a Heel”, echivalentul tabloului din 1982 de la Sotheby’s, a fost vândut pentru 5,9 milioane de dolari (cu taxe) la Christie’s din New York în 2010. Ultima lucrare din serie, „Hollywood Africans” (1983), se află în colecția permanentă a Whitney Museum of American Art.

Tabloul „Self-Portrait as a Heel (Part Two)” a apărut ultima dată în public în 1999, când a fost vândut la Christie’s pentru 772.000 de dolari. Anterior, a fost deținut de colecționarul belgian Stéphane Janssen, care a fost unul dintre primii sponsori ai lui Basquiat, achiziționând tabloul de la Gagosian la scurt timp după crearea sa. Potrivit Art Newspaper, posesorul de acum a achiziționat autoportretul de la galeria londoneză Blain Southern înainte de închiderea acesteia, în 2020.
„Self Portrait as a Heel (Part Two)” va fi expus în galeriile Sotheby’s din New York începând cu 1 noiembrie.