Un autoportret necunoscut al lui Vincent Van Gogh, descoperit în spatele unei alte picturi a maestrului olandez
Un autoportret necunoscut al lui Vincent Van Gogh a fost descoperit de experți de la National Galleries of Scotland, cu ajutorul razelor X, în spatele unei alte picturi a maestrului olandez.
Pânza a fost analizată înaintea unei expoziții de la Edinburgh. Autopotretul este acoperit de straturi de lipici și carton pe spatele unei lucrări timpurii a lui, intitulată „Head of a Peasant Woman”.
„Este o descoperire remarcabilă, deoarece se adaugă la ceea ce știam deja despre viața lui Van Gogh”, a spus Lesley Stevenson, restaurator al galeriei.
Van Gogh, la fel ca alți artiști, a refolosit deseori pânzele, pentru a face economie de bani, transformându-le în diverse lucrări. Operele lui nu au fost vândute în timpul vieții, faima venind abia după moarte, în 1890, la vârsta de 37 de ani.
Experții galeriei au spus că e posibil să fie descoperit autoportretul, însă procesul de înlăturare a lipiciului și cartonului va necesita o muncă delicată de conservare. Această variantă este analizată.
Vizitatorii expoziției din Edinburgh vor putea totuși să vadă imaginea X-ray pentru prima dată printr-o casetă luminoasă special concepută.
Lucrarea se află din 1960 la National Gallery of Scotland
„Head of a Peasant Woman” a ajuns în colecția National Gallery of Scotland (NGS) în 1960, ca parte a unei donații făcute de un important avocat din Edinburgh.
Pictura înfățișează o femeie din orașul Nuenen, aflat în sudul Olandei, unde artistul a trăit din decembrie 1883 până în noiembrie 1885.
Este considerat că ulterior el a pictat autoportretul pe cealaltă parte după ce s-a mutat la Paris.
După 15 ani de la moartea lui, „Head of a Peasant Woman” a fost împrumutat pentru o expoziție la Stedelijk Museum din Amsterdam. Aparent atunci a fost lipit cartonul pe spatele portretului femeii, înainte de a fi înrămat, fiind considerat că „Peasant Woman” era „finalizat” față de autoportretul de pe cealaltă parte.
Proprietarii tabloului s-au schimbat de câteva ori și, în 1923, el a fost cumpărat de Evelyn St Croix Fleming, al cărei fiu, Ian, a devenit creatorul personajului James Bond.
Lucrarea a ajuns în 1951 în Scoția, în colecția lui Alexander și Rosalind Maitland, de unde a fost apoi donat colecției NGS.
Recent, trei schițe au fost descoperite de curatorii Hecht Museum din Universitatea din Haifa în spatele picturii „Nud cu pălărie” a lui Amedeo Modigliani. Lucrările nefinalizate ale artistului italian de origine evreiască, care s-a stabilit și a lucrat la Paris, unde a murit în 1920, au ieșit la suprafață după ce pânza a fost supusă unei analize cu raze X, ca parte examinării operei pentru o expoziție la Fundația Barnes din Philadelphia, începând cu 16 octombrie.
Credit foto: National Gallery of Scotland