Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mai multe schițe, descoperite în spatele picturii „Nud cu pălărie” a lui Modigliani
amedeo modigliani, nud cu pălărie

Mai multe schițe, descoperite în spatele picturii „Nud cu pălărie” a lui Modigliani

Trei schițe au fost descoperite de curatorii unui muzeu israelian în spatele picturii „Nud cu pălărie” a lui Amedeo Modigliani.

Lucrările nefinalizate ale artistului italian de origine evreiască, care s-a stabilit și a lucrat la Paris, unde a murit în 1920, au ieșit la suprafață după ce pânza de la Hecht Museum din Universitatea din Haifa a fost supusă unei analize cu raze X, ca parte examinării operei pentru o expoziție la Fundația Barnes din Philadelphia, începând cu 16 octombrie.

Inna Berkowits, istoric de artă la Hecht Museum, a spus că este „o descoperire chiar uimitoare”, citează The Guardian. „Cu ajutorul razelor X, putem face acest obiect neînsuflețit să vorbească”.

Amedeo Modigliani este considerat unul dintre cei mai importanți artiști moderniști. Cu un stil artistic influențat de arta africană și elenă, a dus o viață boemă în Franța, unde nudurile pictate de el s-au dovedit a fi controversate. A murit la vârsta de 35 de ani, falit.

Nuduri de Modigliani, la peste 150 de milioane de dolari

În ultimul deceniu, lucrările lui au fost vândute pentru sume exorbitante în licitații, devenind unele dintre cele mai scumpe din lume. În 2015, pictura „Nu étendu” a fost adjudecată contra sumei de 170 de milioane de dolari. O altă lucrare, „Nu couché (sur le côté gauche)”, a fost vândută în 2018 pentru 157 de milioane de dolari.

Cererea mare de opere Modigliani a generat o piață bogată de falsuri. Cea mai recentă expoziție Modigliani organizată în Italia, în 2017, la Palazzo Ducale din Genova, a fost închisă mai devreme de oficialii muzeului, după ce experții au susținut că multe dintre lucrările expuse erau falsuri. O anchetă penală este în desfășurare de mai bine de un an.

În 2018, o analiză cu raze X a dus la descoperirea unui portret necunoscut al lui Modigliani în spatele uneia dintre lucrările de la Tate Gallery din Londra.

„Nud cu pălărie”, tablou cu cinci lucrări 

„Nud cu pălărie” (1908) era deja un tablou neobișnuit. Ambele părți ale pânzei au portrete pictate în direcții diferite. Cei care intră în galeriile Muzeului Hecht sunt întâmpinați de un portret nud cu susul în jos. Pe cealaltă parte, o imagine a lui Maud Abrantès, prietenă a artistului, este redată în poziție normală.

În 2010, curatorul muzeului a remarcat ochii unei a treia figuri apărând de sub gâtul lui Abrantès. Astfel, în urma analizei, au fost descoperite încă două portrete ascunse: al unui bărbat și al unei femei cu părul prins în coc.

„Nud cu pălărie” a fost cumpărat în 1983 de fondatorul muzeului. Acum este cunoscut că pânza conține cinci lucrări, probabil pictate una peste cealaltă. Lipsa de bani îi determina deseori pe artiști să refolosească pânzele.

De-a lungul timpului, au fost găsite lucrări ascunse în spatele unor pânze consacrate semnate Degas, Rembrandt și Picasso.