Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un Banksy inspirat de Van Gogh ar putea atinge 15 milioane de euro în licitaţie

Un Banksy inspirat de Van Gogh ar putea atinge 15 milioane de euro în licitaţie

Seria “Floarea Soarelui” este deturnată de artistul stradal Banksy în lucrarea “Sunflowers From Petrol Station” ce reprezintă un buchet ofilit din cauza poluării. Opera cu alură de Van Gogh, de vânzare, a fost realizată în 2005.

Christie’s a anunţat la licitaţie un ulei pe pânză al artistului anonim provenit din colecţia creatorului de modă Sir Paul Smith.

Numită “Sunflowers From Petrol Station (Les Tournesols de la station-service)”, ea face parte dintr-un grup limitat de picturi pe pânză semnate de Banksy, spre deosebire de graffiti-urile sale care sunt mult mai răspândite.

Casa de vânzări estimează că este vorba despre “o desfigurare picturală şi conceptuală a capodoperei lui Van Gogh.

Două călătorii în Franţa i-au inspirit lui Van Gogh seria picturilor cu “Les Tournesols/ Floarea Soarelui”. Prima a avut loc în 1887 la Paris, unde a locuit împreună cu fratele său Theo, a doua în anul următor, la Arles.

În ceea ce-l priveşte pe Banksy, el foloseşte imaginea florii soarelui ca semnal de alarmă. Buchetul în vază este ofilit, consecinţă a emisiilor de carbon, aşa cum este şi titlul lucrării.

Referinţa la Van Gogh aminteşte şi de vânzarea istorică care a avut loc la Christie’s Londra în 1987. Una dintre pânzele seriei din 1888 a fost cedată lui Yasui Goto, un magnat japonez. Tabloul a fost adjudecat pentru echivalentul a 41 de milioane de dolari. Atunci a fost cel mai mare preţ atins vreodată de o pictură.

Estimat între 10 şi 15 milioane de euro, tabloul “Sunflowers From Petrol Station” a fost expus până în 12 octombrie la Hong Kong. Pictura va fi expusă la galeriile casei din Los Angeles din 20 până în 23 octombrie, înainte de a fi scoasă la vânzare pe 9 noiembrie, la New York.

Tema protejării mediului este recurentă la Banksy. Pe 20 decembrie 2018, el denunţa poluarea din Portul Talbot în Ţara Galilor, cel mai poluat oraş din Marea Britanie. Graffiti-ul pictat pentru această acţiune reprezintă un copil, fericit să vadă fulgi de zăpadă căzând din cer care în realitate sunt particule de cenuşă provenite din coşul de gunoi care ardea de cealaltă parte a zidului.

Foto credit: Christie’s