Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un Basquiat al lui Valentino ar putea fi vândut pentru mai mult de 45 de milioane de dolari la Christie’s
nil, basquiat, valentino garavani

Un Basquiat al lui Valentino ar putea fi vândut pentru mai mult de 45 de milioane de dolari la Christie’s

O pânză de 3,5 metri lățime realizată de Jean-Michel Basquiat în 1983, care provine din colecția creatorului de modă italian Valentino Garavani, este estimat că va fi vândută pentru mai mult de 45 de milioane de dolari în cadrul unei licitații organizate de Christie’s în luna mai. Cifra de vânzare ar putea plasa lucrarea printre cele mai scumpe piese ale artistului vândute vreodată în public.

Tabloul, intitulat „El Gran Espectaculo (The Nile)”, înfățișează cranii și figuri plutitoare pe un fundal plin de fraze mâzgălite care fac aluzie la faraoni și la situri egiptene antice. În centrul acestei picturi, care este compusă din trei părți unite, o barcă galbenă este condusă pe râul Nil de zeul Osiris.

El s-a aflat în colecția lui Garavani timp de 18 ani și a apărut într-un număr Vanity Fair din 2010 – mogulul modei a fost fotografiat stând în fața operei de artă. Cu patru ani mai devreme, Garavani i-a adus un omagiu artistului cu o colecție de rochii cu imprimeu graffiti, folosind imagini licențiate din arhiva Basquiat Estate. În mai 2021, co-fondatorul Valentino, Giancarlo Giammetti, a vândut o pictură din 1983 a lui Basquiat pentru 93,1 milioane de dolari.

„The Nile” a fost prezentat într-o expoziție itinerantă Basquiat din 2005. Se presupune că a fost împrumutat pentru expoziție de Garavani, după ce l-a achiziționat în același an la licitația organizată de Sotheby’s la New York, unde a fost vândut cu 5,2 milioane de dolari.

Lucrarea va fi pusă în vânzare într-o licitație de artă a secolului 21 a casei Christie’s care va avea loc la Rockefeller Center pe 15 mai. Prețul actual estimat al picturii este de peste opt ori mai mare decât cel obținut în 2005.

O parte din încasările obținute din vânzarea sa vor merge la Accademia Valentino din Roma, o instituție care este condusă separat de casa de modă, dar care are aceiași fondatori. Misiunea academiei ca fiind „dedicată artei, modei și educației”.