Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un bust al lui Napoleon realizat de Rodin, în licitaţie la Hong Kong

Un bust al lui Napoleon realizat de Rodin, în licitaţie la Hong Kong

Un bust al lui Napoleon realizat de sculptorul francez Auguste Rodin este scos la licitaţie, sâmbătă, la Hong Kong, după descoperirea sa în 2014, într-o primărie din Statele Unite unde a fost uitat timp de 80 de ani.

Opera, cu inscripţia “Învelit în visul său”, este estimată între 70 şi 90 de milioane de dolari HK (7,8 – 10 milioane de euro) de casa Sotheby’s care organizează vânzarea, anunţă AFP.

“Acesta nu este un tors reprezentat în manieră realistă”, a spus Rishika Assomull, director adjunct al Departamentului de artă modernă pentru Asia la Sotheby’s.

Capul împăratului iese dintr-un bloc de marmură de Carrara cu efect drapat, pe spatele statuii fiind semnătura “A. Rodin”.

Asupra acestui nume s-a oprit Mallory Mortillaro, o studentă în vârstă de 22 de ani, care a primit în 2014 sarcina de a face un inventar al obiectelor din clădirea care găzduieşte Consiliul municipal din Madison, un oraş cu 16.000 de locuitori din suburbiile metropolei New York. Bustul împăratului francez era expus, vizibil, de 80 de ani în sala Consiliului municipal. Studenta a investigat provenienţa şi în septembrie 2015 a fost autentificată drept operă a lui Rodin.

Marmura a fost comandată în 1904 de soţia lui John Woodruff Simpson, un eminent avocat din New York. Cuplul se numără printre primii mecena care au expus opere de Rodin în Statele Unite.

Se crede că Rodin a realizat acest bust inspirându-se dintr-o mască mortuară a lui Napoleon pe care a achiziţionat-o şi a lucrat cu o sosie a împăratului, aşa cum a făcut când l-a reprezentat pe Balzac.

Doamna Simpson a renunţat la comanda care nu mai venea. Un alt american, Thomas Fortune Ryan, prieten bogat al colecţionarei americane, a cumpărat bustul în timpul unei vizite în atelierul din Meudon al lui Auguste Rodin, în 1909.

La moartea sa, o altă colecţionară Geraldine Rockefeller Dodge a cumpărat sculptura în 1933, înainte de a o dona Hartley Dodge Memorial pe care l-a construit în memoria fiului ei decedat şi care găzduieşte în prezent sala Consiliului municipal.

Foto credit: Sotheby’s.com