Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Un desen de tinerețe al lui Cézanne, recent descoperit, va fi scos la licitație în martie

Un desen de tinerețe al lui Cézanne, recent descoperit, va fi scos la licitație în martie

Un desen în stilou al lui Paul Cézanne, realizat între 1856 și 1860, pe când artistul avea între 17 și 21 de ani, va fi scos la licitație, în martie, la Reims, a anunțat casa de licitații Ivoire.

Acest desen în stilou, cerneală maro și creion, reprezintă un soldat în picioare, cu cască, din profil și întors către o bătrână așezată. El a fost realizat între 1856-1860, într-un carnet pe care artistul îl împărțea cu sora sa mai mică Marie, explică un comunicat al casei Ivoire cu sediul la Reims.

O inscripție de mână a nepotului lui Cézanne 

peisaj marie cezanne

Lucrarea lui Cézanne este pe verso, iar pe față un desen în creion de Marie Cézanne, cu un peisaj, precum și o inscripție de mână a nepotului pictorului, Jean -Pierre Cezanne. „Desenul de vizavi este un desen original al bunicului meu”, a scris el.

Inițial cu 18 file, caietul a fost predat fiului, apoi nepotului lui Cézanne, înainte de a fi dezmembrat la o „dată necunoscută”, pierzându-se o parte din desene, detaliază casa Ivoire.

Caietul a fost apoi oferit în 1962 Muzeului Național Bezalel din Ierusalim – acum Muzeul Israelului – de un colecționar american, Henry Pearlman. El conținea atunci 12 desene de Paul Cézanne, dar nu și „soldatul cu bătrâna”. „Am pierdut urma acestui desen după Jean-Pierre Cézanne. Poate a ajuns în posesia lui Henry Pearlman”, a explicat, pentru AFP, expertul care l-a autentificat, Marc-Henri Tellier.

Desenul a fost în final „regăsit acum câțiva ani” de curatorul Thierry Collet în timpul unei inventar imobiliar în sudul Franței. „Nu știm cum a ajuns acolo”, a asigurat Marc-Henri Tellier.

A fost autentificat cu certitudine după doi ani de cercetări, cu ajutorul Societății Cézanne și al istoricului de artă Fabienne Ruppen.

Scos la vânzare pe 13 martie, desenul este estimat între 20.000 și 30.000 de euro.

Foto credit: ivoire-reims.com