Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un fascinant peisaj de Zhang Daqian, record mondial de licitație
zhang daqian, landscape

Un fascinant peisaj de Zhang Daqian, record mondial de licitație

„Landscape after Wang Ximeng”, fascinant peisaj pictat de Zhang Daqian, a stabilit un record de licitație, după ce a fost vândut prin Sotheby’s Hong Kong pentru suma de 47 de milioane de dolari americani.

Licitația pentru acest tablou a durat 18 minute, timp în care au fost depuse mai mult de 50 de oferte.

Lotul a devenit și cea mai valoroasă pictură chineză vândută vreodată la Sotheby’s.

Peisajul pictat de Zhang Daqian (1899 – 1983) în cerneală albastru și verde pe mătase, conturat cu vopsea aurie, a fost cumpărat de un colecționar privat din Asia pentru 47,21 de milioane de dolari.

Rezultatul înseamnă record mondial pentru o lucrare a artistului, dar este și al doilea cel mai mare preț obținut de o lucrare de artă la Sotheby’s Asia.

Peisajul, nou pe piață, a fost pictat în 1947, când artistul era la apogeul carierei. El a ajuns în colecția Sun Zhifei din Shanghai și a rămas în patrimoniul aceastei familii. A fost inclus într-o expoziție temporară la Shanghai Museum și National Art Museum of China în 1983, iar de atunci capodopera nu a mai fost prezentată public.

Întreaga licitație din 3 mai, Fine Chinese Paintings Spring Sale, a obținut un total de 66 de milioane de dolari americani, cu aproximativ 90% dintre loturi adjudecate.