Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Un istoric de artă a descoperit că pictura pe care a cumpărat-o cu 65 de lire sterline este o operă a maestrului flamand Anthony van Dyck

Un istoric de artă a descoperit că pictura pe care a cumpărat-o cu 65 de lire sterline este o operă a maestrului flamand Anthony van Dyck

Este vorba de portretul infantei Isabella Clara Eugenia a Spaniei, care cel mai probabil a fost realizat de marele pictor, arată The Guardian.

Cel care a cumpărat lucrarea pentru mai puţin de 100 de lire sterline, în 1970, Christopher Wright, a descoperit capodopere în colecţii publice şi private timp de cinci decenii. El mărturiseşte că a făcut achiziţia în vestul Londrei şi a crezut că este o copie, pe care a cumpărat-o pentru documentarea proprie. Acesta adaugă cu umor că în cazul lui se aplică zicala potrivit căreia “copiii cizmarului nu au încălţări”, anume nu a folosit acelaşi ochi critic în ceea ce priveşte tranzacţiile proprii cu artă. El estimează că pictura ar valora 40.000 de lire, deşi alte opere semnate de van Dyck au fost cumpărate pentru sume de şapte cifre.

Portretul a stat în sufrageria specialistului ani de zile, iar acum Wright vrea ca acesta să fie expus public şi astfel a împrumutat opera Muzeului Cannon Hall din Barnsley, care se laudă cu o colecţie de picturi de secol XVII ale maeştrilor olandezi şi flamanzi.

Credit foto: George Mavroedis via The Guardian