Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Un mozaic roman de pe vremea împăratului Caligula a fost jumătate de secol măsuță de cafea în New York

Un mozaic roman de pe vremea împăratului Caligula a fost jumătate de secol măsuță de cafea în New York

Un mozaic roman inestimabil de pe vremea împăratului Caligula a fost folosit jumătate de secol drept măsuță de cafea într-un apartament din New York.

Dario Del Bufalo, arhitect și expert italian în marmură și piatră antică, a descoperit mozaicul. El a povestit experiența într-un interviu acordat în emisiunea „60 Minutes” de la CBS.

În 2013, expertul și-a lansat la New York cartea „Porphyry” (porfir, n.r.), despre piatra roșu-violet folosită de împărații romani.

Cartea include o imagine a unui mozaic pierdut în urmă cu mulți ani, care a făcut parte odată din podeaua unuia dintre cele două vase pentru petreceri comandate de împăratul Caligula, ce a plutit pe un lac din apropiere de Roma și s-a scufundat când împăratul a fost ucis.

Mozaicul și alte antichități au fost recuperate din lac în anii 1930 și găzduite de un muzeu. În 1944, în timpul retragerii naziștilor din Italia, vasele și alte comori au fost arse.

La aproximativ 70 de ani după asta, în timp ce dădea autografe pe cartea sa, Del Bufalo a auzit un bărbat și o femeie spunând, în timp ce îl priveau în pagină, că femeia avea mozaicul.

„La masă au venit o doamnă și un tânăr ce avea o pălărie ciudată. Iar el i-a spus: «Ce carte frumoasă. O, Helen, uite, este mozaicul tău»”, a povestit expertul. „Iar ea a răspuns: «Da, este mozaicul meu»”.

Del Bufalo a dat de urma bărbatului, care i-a confirmat că „Helen” avea mozaicul în apartamentul ei din Manhattan.

Era vorba despre Helen Fioratti, dealer de artă și proprietar de galerie.

Potrivit unui interviu acordat de ea pentru New York Times în 2017, împreună cu soțul ei, jurnalist italian, a cumpărat mozaicul de la o familie italiană nobilă în anii 1960. Când a ajuns la New York, cuplul l-a transformat într-o măsuță pentru cafea.

„A fost o achiziție nevinovată”, a spus ea atunci. „Era obiectul nostru preferat și îl aveam de 45 de ani”.

Biroul procurorului din Manhattan a transmis că dovezile sugerează că mozaicul a fost furat, posibil în timp celui de-Al Doilea Război Mondial. Readus în Italia, el a fost expus la Muzeul Navelor Romane din Nemi (Museo delle Navi Romane di Nemi), în luna martie a acestui an.

„Mi-a părut foarte rău pentru ea”, a adăugat Del Bufalo despre Fioratti, „dar nu puteam face altceva, știind că muzeului meu din Nemi îi lipsește cea mai bună parte care a rezistat secole, războiului, prin foc și a trecut apoi pe la un dealer italian de artă”.

„Este singurul lucru pe care am simțit că trebuie să îl fac”.

Del Bufalo a spus că intenționează să realizeze o copie a mozaicului pentru ca Fioratti să o țină în apartamentul ei. „M-aș simți ceva mai bine”, a mai spus el pentru CBS.

Credit foto: ilfaunomosaici.it