Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un muzeu din Berlin expune lucrări de arhivă alături de istoria lor colonială
Humboldt Forum, Berlin, ilustraţie, Curatorial

Un muzeu din Berlin expune lucrări de arhivă alături de istoria lor colonială

Humboldt Forum din Berlin va prezenta operele din arhivă alături de istoria lor colonială, inclusiv mesajele de solicitare ca obiectele să fie returnate în ţările de origine, informează Associated Press.

Secţiunea dedicată etnologiei în muzeul berlinez conţine 20.000 de obiecte, inclusiv unele care provin din Benin şi au fost furate în perioada colonială. Explicaţiile din expoziţie subliniază că probabil mare parte din acestea vor fi trimise în Nigeria.

La începutul anului, Germania şi Nigeria au semnat un acord pentru returnarea a 514 obiecte din colecţia Benin, furate de trupele britanice, în 1897. Lucrările preţioase au fost răspândite în lumea întreagă, ajungând în muzee şi în colecţii particulare, în urma vânzărilor ilicite.

O parte din exponatele vizate din muzeul berlinez va fi returnată autorităţilor nigeriene, iar o treime din acestea va rămâne în instituţia germană, cu titlu de împrumut pe 10 ani.

Alături de obiectele din Benin – însoţite de instalaţii video care stabilesc un context istoric- vor mai fi prezentate obiecte din Asia Centrală, din America de Nord, America Centrală şi America de Sud.