Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un nou muzeu a fost instalat într-o fostă casă a lui Claude Monet, în apropiere de Paris
casa monet argenteuil1

Un nou muzeu a fost instalat într-o fostă casă a lui Claude Monet, în apropiere de Paris

Un nou muzeu a fost instalat într-o fostă casă a lui Claude Monet, pe bulevardul Karl-Marx nr.21, la Argenteuil, în regiunea pariziană.

La câţiva paşi de gară, casa roz înconjurată de o grădină cu flori fusese uitată.  Claude Monet (1840-1926) s-a mutat în 1874 împreună cu familia și a locuit aici timp de patru ani, când Argenteuil era o destinație populară de vacanță pentru parizieni.

Locuită succesiv de proprietari şi deteriorată de timp, cumpărată de autorităţi în 2003, apoi renovată, astăzi a renăscut sub forma unui muzeu, accesibil începând de sâmbătă, 17 septembrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului.

monet

Casa impresionistă Claude Monet de 150 de metri pătraţi a fost concepută ca o evocare a prezenţei pictorului în acest oraş, cu scopul de a fi martora vieţii sale.

Grădina de iarnă, reconstruită după tablourile lui Monet

Contrar celebrei locuinţe din Giverny, care atrage în fiecare an zeci de mii de turişti în Normandia, aici nu se află nici un pat, nici birou sau şevalet. „Nimic nu mai este ca înainte”, previne Stéphanie Feze, responsabila departamentului de patrimoniu şi turism al oraşului Argenteuil. În schimb, „grădina de iarnă a fost reconstruită în totalitate după operele lui Claude Monet”, care a pictat această încăpere scăldată în lumină, precizează ea.

Toata mobila a fost antichizată si apoi revopsită. Astfel, „este o vizită în care, o singură dată, vom avea dreptul de a manipula obiecte, mobilier”, subliniază Feze.

În sertare sau în spatele dulapurilor false apar reproduceri de tablouri sau scrisori de mână.

Argenteuil, pictat în 150 de tablouri

„Acest muzeu vine să concretizeze prezența lui Claude Monet pe teritoriul Argenteuil. Este o perioadă a vieții sale care este foarte importantă și fructuoasă”, notează Laurent Demontoux, director adjunct al Val-d’Oise Tourisme.

În această perioadă, Monet a realizat 259 de tablouri, deci maim ult de 150 au drept subiect acest teritoriu. Printre aceste pânze, „Le pont d’Argenteuil” a fost reprezentat de şapte ori în 1874. Pictorul își rafinează tehnica picturală, se joacă cu lumina zilei, cu formele geometrice și cu fluiditatea râului.

Acest nou muzeu se înscrie în oferta culturală deja bogată pentru departamentul Val-d’Oise, care mizează pe marii pictori, de la Muzeul Camille Pissarro la Pontoise, la vizite în Auvers-sur-Oise, pentru îndrăgostiţii de Van Gogh.