Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un nou premiu la Concursul Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu”
gheorghe petrascu, artistul si sotia

Un nou premiu la Concursul Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu”

Asociația Culturală „Ervan Nicogosian” va oferi, în memoria pictorului român de origine armeană, un premiu în cadrul Concursului Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu”, prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici.

Premiul special, în valoare de 2.000 de lei, va fi acordat celui mai valoros concurent născut în afara granițelor României.

„Tatăl meu, deși s-a născut la Odesa, în afara granițelor țării, s-a considerat întotdeauna român. Acesta este și motivul pentru care am luat decizia sprijinirii Concursului Internațional «Gheorghe Petrașcu», prin oferirea premiului «Ervant Nicogosian»”, a transmis într-un comunicat conf. dr. Gilda Mologhianu, președintele asociației.

Competiția este organizată de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores și se adresează artiștilor plastici.

Concursul se va desfășura exclusiv online, iar participanții, împărțiți pe două categorii de vârstă, vor putea trimite fotografiile lucrărilor (pictură, grafică, tehnici mixte) și documentele necesare înscrierii până pe 10 noiembrie 2022, pe adresa concursulgheorghepetrascu@gmail.com.

Detalii despre competiție pot fi consultate pe asociatiaprovalores.ro.

Petrașcu, peisaje și scene de interior

Gheorghe Petrașcu (1872 – 1949), personalitate de primă valoare a artei românești, a devenit, în 1936, primul membru al Academiei Române provenit din rândul artiștilor plastici. Absolvent al Şcolii de BelleArte din Bucureşti, şi-a continuat studiile la Academia „Julian” din Paris. După o primă expoziţie personală la Ateneul Român, a participat la expoziţiile saloanelor oficiale româneşti de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin cromatică și prin forţa expresivităţii din peisaje şi scene de interior.

Concurenții vor putea trimite lucrări inspirate de teme în care a excelat maestrul omagiat: natură statică, peisaj, nud, flori și portret.

Creațiile premiate de juriul condus de academicianul Mircia Dumitrescu vor intra în colecția Muzeului „Teodor Cincu” din Tecuci și vor putea fi admitrate în cadrul unei expoziții permanente.

Trofeul Concursului „Gheorghe Petrașcu” va fi realizat de artistul Ioan Tămâian. Premiile au valoare totală de peste 10.000 lei.

Foto: „La iarbă verde (artistul și soția)”, ulei pe carton de Gheorghe Petrașcu