Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Concurs de pictură, grafică, tehnici mixte la 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu
vizual concurs petrascu

Concurs de pictură, grafică, tehnici mixte la 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu

Prima ediție a Concursului Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” va fi organizată, la 150 de ani de la nașterea artistului, din 10 august, de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores.

Competiția se adresează iubitorilor libertății absolute reprezentată de imaginație, în încercarea de a descoperi noi talente îndrăgostite de universul culorilor, formelor și expresiilor.

Competiția se va desfășura exclusiv online, iar participanții, împărțiți pe două categorii de vârstă, vor putea trimite fotografiile lucrărilor (pictură, grafică, tehnici mixte) și documentele necesare înscrierii în perioada 10 august – 10 noiembrie 2022, pe adresa: concursulgheorghepetrascu@gmail.com

Întrecerea artistică are trei perioade de înscriere (10 august – 10 septembrie, 11 septembrie – 10 octombrie si 11 octombrie – 10 noiembrie 2022). Amănunte despre conditiile de participare la acest concurs se găsesc  pe site-ul Asociației Provalores.

Petrașcu, primul membru al Academiei Române din rândul artiștilor plastici 

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu (1872-1949), personalitate de primă valoare a artei românești, devenit, în 1936, primul membru al Academiei Române provenit din rândul artiștilor plastici. Absolvent al Şcolii de BelleArte din Bucureşti, şi-a continuat studiile la Academia „Julian” din Paris. După o primă expoziţie personală la Ateneul Român, a participat la expoziţiile saloanelor oficiale româneşti de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin cromatică și prin forţa expresivităţii din peisaje şi scene de interior.

Concurenții vor putea trimite lucrări inspirate de următoarele teme în care a excelat maestrul omagiat: natură statică, peisaj, nud, flori și portret.

Creațiile premiate în urma hotărârii unui juriul condus de academicianul Mircia Dumitrescu, vor intra în colecția Muzeului „Teodor Cincu” din Tecuci și vor putea fi admitrate în cadrul unei expoziții permanente. Trofeul Concursului „Gheorghe Petrașcu” va fi realizat de magicianul sticlei românești, artistul Ioan Tămâian.

Premiile se ridică la valoarea de peste 10.000 lei.