Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un nou record pe piața de artă germană
grisebach beckmann, autoportret, licitatie

Un nou record pe piața de artă germană

Un autoportret al pictorului și graficianului Max Beckmann (1884 – 1950) a stabilit un record pe piața germană de artă. Tabloul a fost vândut pe 1 decembrie, la casa de licitații Grisebach, pentru 20 de milioane de euro (23,2 milioane de euro, cu taxe).

Autoportretul din 1943 primise cea mai mare estimare pentru o lucrare scoasă la licitație în Germania, 20 de milioane – 30 de milioane de euro. Pictura „Selbstbildnis gelb-rosa” (Autoportret galben-roz, n.r.) este și lucrarea lui Beckmann care a primit cea mai mare estimare până acum.

Beckmann a realizat lucrarea pe cât se afla în exil în Olanda și i-a fost oferită soției lui, Quappi. De atunci, s-a aflat mereu în colecții private.

Alte autoportrete ale lui au obținut prețuri mari în licitații. În 2001, „Selbstbildnis mit Trompete” (Autoportret cu trompetă, n.r.) din 1938 a fost vândut pentru 22,5 milioane de dolari la Sotheby’s New York, mai mult decât dublul estimării. Patru ani mai târziu, „Selbstbildnis mit Glaskugel” (Autoportret cu pahar, n.r.) din 1936 a fost vândut la aceeași casă de licitații pentru 16,8 milioane de dolari, puțin peste estimarea maximă.

Beckmann, deținătorul recordului pe piața secundară germană

Max Beckmann este unul dintre cei mai importanți artiști ai începutului de secol 20, asociat atât Expresionismului German, cât și mișcării Noua Obiectivitate. Alte autoportrete semnate de el se află în colecții importante ca MoMA, Albertina din Viena și Art Institute din Chicago.

De regulă, lucrările de artă scoase la licitație în Germania sunt vândute prin case regionale independente și rareori ajung la sume finale de peste 1 milion de euro. Totusi, piața secundară germană a crescut în ultimii ani.

Recordul pentru lucrarea vândută cel mai scump la o licitație în Germania era stabilit tot de un Beckmann, la Grisebach. În 2018, „Weiblicher Kopf in Blau und Grau (Die Ägypterin)” a fost vândută pentru 5,5 milioane de euro.