Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un pasionat de artă a descoperit o sculptură a lui William Edmondson, considerată pierdută, într-o curte din Missouri
martha and mary in stl

Un pasionat de artă a descoperit o sculptură a lui William Edmondson, considerată pierdută, într-o curte din Missouri

Un pasionat de artă a descoperit o sculptură a lui William Edmondson, într-o curte din Missouri în timp ce mergea cu maşina în respectiva zonă, informează Smithsonian Magazine.

În 2019, John Foster mergea cu maşina prin cartierul St. Louis din Missouri şi o decoraţiune de grădină i-a atras atenţia. După câteva zile, s-a întors în acest loc şi a rugat proprietara să îl lase să vadă îndeaproape lucrarea în piatră. Ulterior, Valérie Rousseau, curator la American Folk Art Museum din New York, a venit să confirme suspiciunile pasionatului de artă – sculptura era lucrarea “Martha and Mary” creată de William Edmondson.

Respectiva sculptură a fost considerată pierdută timp de zeci de ani după prezentarea la MoMA, în 1937, când Edmondson a fost primul artist afro-american care a expus acolo. După ce a fost transportată la Paris, sculptura a dispărut.

“M-am simţit de parcă am găsit Sfântul Graal”, a mărturisit Foster pentru New York Times.

Fiu de sclavi, Edmonson s-a născut pe o plantaţie din Nashville, în 1874. Potrivit Smithsonian American Art Museum, care deţine cinci picturi realizate de el, artistul a lucrat, de-a lungul timpului, ca portar, pompier şi infirmier şi a câştigat, la un moment dat, bani din vânzarea legumelor din propria grădină.

În 1934, Edmondson, atunci în vârstă de 60 de ani, a mărturisit că a fost determinat de o viziune să înceapă să sculpteze. De atunci, opera sa a fost inspirată din Biblie şi experienţe personale.

La 84 de ani de la prima sa expunere, lucrarea “Martha and Mary” va putea fi admirată din nou la American Folk Art Museum, începând din 21 ianuarie, anul viitor.

Credit foto: John Foster / American Folk Art Museum via smithsonianmag.com