Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un portret pictat de Egon Schiele în adolescență, redescoperit după 90 de ani
egon schiele

Un portret pictat de Egon Schiele în adolescență, redescoperit după 90 de ani

„Leopold Czihaczek at the Piano” (1907), pictat cu puțin înainte ca Egon Schiele să împlinească vârsta de 17 ani, a fost redescoperit într-o colecție privată după 90 de ani.

Portretul fusese văzut cel mai recent în 1930, iar el va fi expus acum la Viena, la Leopold Museum, care deține cele mai multe și importante lucrări ale reputatului pictor expresionist, și va fi parte dintr-o colecție NFT (non-fungible token), relatează The Guardian.

Tabloul îl înfățișează pe unchiul și tutorele legal al lui Schiele și va sta alături de alte 23 de tablouri și desene ale lui Schiele în colecția NFT a muzeului produsă în parteneriat cu LaCollection, nouă platformă NFT dedicată colecțiilor muzeului. Banii obținuți din colecția digitală vor fi folosiți pentru restaurarea tabloului și pentru extinderea colecției Schiele a muzeului.

Czihaczek a devenit tutore după moartea tatălui lui Schiele când artistul avea 15 ani. El este pictat ca figură burgheză și om de cultură, omagiu rolului pe care trebuia să îl aibă în viața artistului.

Egon Schiele, formator al modernismului vienez

Recunoscut drept una dintre figurile formatoare ale modernismului vienez, Egon Schiele a reușit să creeze o operă revoluționară în doar câțiva ani. El a murit în 1918, la vârsta de 28 de ani, din cauza gripei, în timpul pandemiei.

Fondatorul Leopold Museum, Rudolf Leopold, a fost unul dintre protectorii lui Schiele și este creditat ca responsabil în mare parte pentru faima lui.

Înainte să apară în catalogul realizat de Rudolf Leopold în 1972, tabloul era cunoscut doar după studii preliminare și fotografii alb-negru din anii 1930 cu încăperea în care era expus.

După ce va fi curățat și restaurat, el va fi expus permanent în muzeu.