Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Un proiect în format NFT, vândut pentru aproximativ 92 de milioane de dolari

Un proiect în format NFT, vândut pentru aproximativ 92 de milioane de dolari

„The Merge”, un proiect în format NFT (non-fungible token – jeton nefungibil – activ digital unic, ce nu poate fi replicat), a fost vândut pentru aproximativ 92 de milioane de dolari.

Vânzarea noului proiect semnat Pak, pseudonim al unui artist ori colectiv artistic, indică prezența tot mai mare a jocurilor în piața NFT.

Vândut de joi până sâmbătă pe platforma Nifty Gateway, mai mult de 28.000 de colecționari au investit în total 91,8 milioane de dolari pentru a cumpăra 266.445 de jetoane digitale.

Posibil cea mai scumpă lucrare vândută de un artist în viață

Potrivit platformei, aceasta poate fi cea mai scumpă lucrare vândută de un artist în viață, citează theartnewspaper.com.

Cert este că depășește valoarea proiectului „Everydays: The First 5000 Days” semnat Beeple, care a fost vândut pentru 69,3 milioane de dolari la Christie’s, în luna martie.

La începutul vânzării, pe 2 decembrie, fiecare unitate costa 575 de dolari. La fiecare șase ore, prețul a crescut cu 25 de dolari, și a existat un bonus pentru cei care cumpărau cantități mari. La fiecare zece unități cumpărate, una era gratuită.

Interactivitatea vânzării a fost întreținută și de un top al achizițiilor celor mai multe unități pe parcursul celor 48 de ore, actualizat în timp real.

O regulă a pieței secundare asigură continuitatea acestui joc. În timp ce un colecționar cumpără NFT-uri „The Merge” de la alți colecționari, unitățile acumulate de cumpărător cresc, iar cele ale vânzătorului sunt distruse.

Cu cât au loc mai multe vânzări pe piața secundară, cu atât mai reduse sunt jetoanele digitale.

Dacă aceasta este cea mai mare vânzare a unui artist în viață depinde de modul în care este definită.

„Rabbit”, sculptura din 1986 a lui Jeff Koons a fost achiziționată în 2019 pentru 91 de milioane de dolari, devenind artistul în viață cu cea mai scumpă lucrare vândută. Acela a fost un singur obiect (dintr-o serie de trei), spre deosebire de 266.445 de unități de jetoane digitale ale „The Merge”.

Pe de altă parte, licitația lui Damien Hirst de la Sotheby’s din 2008 a generat peste 200 de milioane de dolari, dar a cuprins 287 de obiecte, în timp ce „The Merge” poate deveni în cele din urmă o singură lucrare digitală.

Credit foto: Nifty Gateway