Un reputat curator, considerat hoțul artefactelor de la British Museum
Cunoscutul curator Peter Higgs este considerat de cotidianele engleze The Times și The Telegraph drept angajatul British Museum concediat luna trecută, în urma descoperirii faptului că o serie de obiecte de o valoare inestimabilă au dispărut din depozitul instituției londoneze în ultimii ani.
Higgs, care a lucrat mai mult de trei decenii pentru muzeu, este una dintre cele mai mari autorități mondiale în materie de obiecte antice grecești și mediteraneene și membru al echipei Monuments Men a instituției, care urmărește antichitățile jefuite cu scopul de a le repatria sau de a le expune. Recent, el a fost curator al expoziției „Ancient Greeks: Atleți, războinici și eroi”, deschisă la British Museum în 2021, înainte de a ajunge în Australia și China.
El este suspectat că s-a implicat în furturi din muzeu începând cu 2016 și a fost indicat în 2020, după ce un expert anonim a observat obiecte prețioase de vânzare pe eBay care păreau a fi fost sustrase și a notificat muzeul. Instituția nu a luat măsuri până în acest an, când o bijuterie romană oferită pe site-ul de licitații online a fost urmărită până la unul dintre departamentele British Museum. Anchetatorii au descoperit că acel cont cu pseudonim de pe eBay prin intermediul căruia a fost postată piesa era conectat la un cont PayPal care, la rândul lui, era legat de un cont X (fostul Twitter) pe care apărea numele real al lui Higgs. În prezent, poliția investighează dispariția unor obiecte din muzeu datând din secolul al XV-lea î.e.n. până în secolul al XIX-lea e.n., potrivit BBC. Deși nu a fost făcută publică o listă a obiectelor dispărute, se spune că multe dintre ele sunt de dimensiuni reduse, fabricate din aur și cu pietre semiprețioase.
Până în prezent, Higgs nu a fost acuzat oficial și și-a proclamat cu tărie nevinovăția. Fiul lui, Greg, a declarat pentru The Telegraph că părintele său, rămas acum fără loc de muncă, este „devastat” și „și-a pierdut toată încrederea în muzeu”.