Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un serial reality TV readuce la viață capodoperele dispărute ale lui Vermeer
vermeer

Un serial reality TV readuce la viață capodoperele dispărute ale lui Vermeer

Serialul „The New Vermeer”, un succes în Țările de Jos, provoacă artiștii să recreeze lucrări  ale maestrului olandez Johannes Vermmer dintr-o mare varietate de materiale, inclusiv Lego.

Intitulată „The New Vermeer” („De Nieuwe Vermeer”, în olandeză), seria de șase episoade a avut premiera pe 12 februarie, la două zile după debutul expoziției de succes a Rijksmuseum și a fost un succes imediat.

Găzduit de Dionne Stax, episodul pilot a atras 1,3 milioane de telespectatori – peste șapte procente și jumătate din populația de 17 milioane a țării. Episodul final va fi difuzat pe 19 martie.

Doi profesioniști recreează săptămânal un tablou

„Acest program are rezultate mai bune decât majoritatea celorlalte programe pe care le difuzăm, inclusiv documentare și seriale drame”, a declarat pentru New York Times Jan Slagter, directorul executiv al rețelei programului, Omroep MAX. „Ceea ce este important este că este vorba despre artă și cultură, dar că este făcută într-un mod foarte accesibil”.

La Rijksmuseum, expoziția reunește 28 dintre cele 37 de picturi cunoscute existente ale lui Vermeer. Un lot inițial de 450.000 de bilete s-a vândut în mai puțin de patru zile.

Planul este de a vinde mai multe bilete pe 6 martie, fie de a implementa un program extins de vizitare, fie de a crește capacitatea pentru fiecare interval orar.

„The New Vermeer” provoacă în fiecare săptămână doi profesioniști să recreeze una dintre cele șase picturi Vermeer cunoscute, dar pierdute, inclusiv „The Concert”, furat de la Muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston în 1990.

Creativitatea este încurajată

O parte distractivă a serialului este încurajarea amatorilor, care provin din toată țara, să lucrează în diferite stiluri, folosind vitralii, gravuri și chiar piese Lego. Pentru a recrea scena străzii dintr-un tablou de Vermeer, un artist a folosit bucăți mici de lemn, un altul a aranjat bijuterii și jucării din copilărie într-un ansamblu tridimensional.

Transmisiunile TV săptămânale în direct sunt completate cu un podcast, o galerie online cu toate lucrările prezentate în emisiune și o invitație către telespectatori de a trimite propriile interpretări contemporane ale lui Vermeer, care sunt distribuite pe site-ul emisiunii.

Cele șase lucrări de artă de amatori câștigătoare din fiecare episod vor fi expuse la Muzeul Prinsenhof, care este găzduit într-o fostă biserică din Delft, orașul natal al lui Vermeer. Tablourile câștigătoare create de artiștii profesioniști vor fi expuse la Mauritshuis.