Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou cu nuferi al lui Monet niciodată expus, estimat că va fi vândut pentru 65 de milioane de dolari
claude monet, le bassin aux nymphéas, christies

Un tablou cu nuferi al lui Monet niciodată expus, estimat că va fi vândut pentru 65 de milioane de dolari

„Le bassin aux nymphéas”, una dintre pânzele monumentale ale artistului Claude Monet din celebra serie de nuferi, este punctul de atracție al 20th Century Evening Sale din 9 noiembrie 2023, la New York.

Modern și atemporal, „Le bassin aux nymphéas” (1917 – 1919) surprinde dinamismul și frumusețea tranzitivității naturii, explorând atmosfera efemeră, florile sezoniere, adâncimile acvatice și reflexele strălucitoare ale luminii din celebrul iaz cu nuferi al lui Monet din Giverny.

Acest exemplar, care are o lățime de 2 metri, se află în colecția aceleiași familii de mai bine de 50 de ani. Este estimat că va fi vândut pentru mai mult de 65 de milioane de dolari.

Max Carter, vicepreședintele Christie’s pentru arta secolelor XX și XXI, remarcă: „În cazul lui Monet, se pare că totul a fost deja văzut sau spus. «Le bassin aux nymphéas», care nu a fost vreodată expus sau oferit la licitație, este, totuși, acel lucru rar: o capodoperă redescoperită. Lucrat abundent, conservat impecabil și ascuns în aceeași colecție privată din 1972, «Le bassin aux nymphéas» rămâne la fel de uimitor și astăzi ca acum 100 de ani. Suntem încântați să îl prezentăm public pentru prima dată pe 4 octombrie la Hong Kong”.

O operă „Nymphéas” de Monet de această anvergură și calitate nu a mai ajuns la licitație de când o pânză din vânzarea din mai 2018 a colecției The Collection of Peggy and David Rockefeller a obținut un preț de 84,7 milioane de dolari.

Credit foto: Christie’s