Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou pe care Vincent van Gogh l-a pictat în timp ce era internat într-un azil din Franța, licitat în premieră
champs près des alpilles

Un tablou pe care Vincent van Gogh l-a pictat în timp ce era internat într-un azil din Franța, licitat în premieră

Un tablou pe care Vincent van Gogh l-a pictat în timp ce era internat într-un azil din sudul Franței, unde era tratat după o serie de crize nervoase, va fi licitat în premieră la Christie’s.

„Champs près des Alpilles” (1889) va fi scos la vânzare în luna mai, în timpul unei licitații ce va avea loc la Rockefeller Center din New York.

Valoarea tabloului poate fi estimată la cerere, însă casa de licitații transmite că aceasta se regăsește în zona a 45 de milioane de dolari.

Această lucrare este una dintre cele două pânze trimise de artist, în timp ce se afla în azilul din Saint-Rémy, prietenului Joseph Roulin în Marsilia, la începutul anului 1890. Cealaltă pictură se află în colecția Kröller-Müller Museum din Otterlo (Țările de Jos).

„Champs près des Alpilles” s-a aflat în colecție privată de când a fost creat și nu a fost expus vreodată public.

Roulin l-a păstrat până în 1900, când l-a vândut unui dealer francez. Mulți ani mai târziu, a fost deținut de creatorul de modă Yves Saint Laurent și de partenerul lui, Pierre Bergé, care l-au vândut în 2003 unui colecționar european. De atunci a mai fost vândut o dată.

„Champs près des Alpilles” este expus la Christie’s Londra până pe 1 martie, apoi va ajunge în Taipei și Hong Kong, înainte de a reveni la Christie’s New York, expus înaintea licitației din 11 mai.

Credit foto: Christie’s