Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou Willem de Kooning, furat și avariat în urmă cu mai mult de trei decenii, va fi expus public după restaurare
de kooning

Un tablou Willem de Kooning, furat și avariat în urmă cu mai mult de trei decenii, va fi expus public după restaurare

„Woman-Ochre” (1954 – 1955), de Willem de Kooning, care a fost furat și avariat în urmă cu mai mult de trei decenii, va fi expus public vara aceasta la Getty Center din Los Angeles după ce a fost restaurat.

La 37 de ani de când a fost tăiat din rama sa, smuls din suport, rulat și furat de la Muzeul de Artă al Universității Arizona (UAMA), tabloul va putea fi admirat de public în expoziția „Conserving de Kooning: Theft and Recovery”.

Pictura va fi expusă la Getty Center în perioada 7 iunie – 28 august 2022, după ce a fost restaurată.

Proiectul de restaurare a fost unul dintre cele mai interesante și provocatoare pentru echipa de la J. Paul Getty Museum, a transmis conducerea instituției.

„Woman-Ochre” a fost furat de la UAMA pe 29 noiembrie 1985. Paznicii au descris doi suspecți, o femeie și un bărbat, care au vizitat muzeul în dimineața jafului, însă nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare, iar cazul a rămas nesoluționat decenii. Pictura a fost dată pierdută în tot acest timp și a fost redescoperită de proprietarii unui anticariat din New Mexico, care au înapoiat-o imediat UAMA.

Getty și UAMA au anunțat în 2019 că tabloul va ajunge la Getty Center pentru analiză, reparație, curățare, conservare și documentare.

Pe lângă daunele provocate lui în timpul furtului, hoții au încercat să îl reînrămeze și au provocat astfel noi stricăciuni. Toate acestea au fost rezolvate de echipa Getty.

După expoziția de la Los Angeles, pictura va reveni la University of Arizona în toamna acestui an.

Un lungmetraj documentar despre jaf, „The Thief Collector”, va fi lansat în 2022. Filmul este regizat de Allison Otto și produs de Caryn Capotosto, Jill Howerton și Joshua Kunau.

„Woman-Ochre”, parte din cea mai cunoscută serie a lui de Kooning

Willem de Kooning s-a născut în Olanda și s-a mutat la New York în 1926. A fost unul dintre pionierii și liderii mișcării expresioniste abstracte, care a început în New York după Al Doilea Război Mondial.

În 1950, de Kooning a început cea mai cunoscută operă a sa, seria „Woman”, care include „Woman-Ochre”. Seria este considerată monumentală în sensul că imaginează silueta umană.

„Woman-Ochre” a fost oferită UAMA în 1958 de Edward Joseph Gallagher Jr. Pictura era expusă periodic la UAMA și împrumutată pentru expoziții unor muzee importante din lume.

După ce a fost furată, UAMA a colaborat cu FBI pentru a marca 30 de ani de la jaf, pentru a reaminti publicului de acel incident. Acest lucru a fost determinant în recuperarea operei, doi ani mai târziu.

Credit foto: getty.edu