Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Universul lui Salvador Dalí”, expoziție-eveniment la București
Salvador Dali

„Universul lui Salvador Dalí”, expoziție-eveniment la București

„Universul lui Salvador Dalí”, expoziție-eveniment, va fi deschisă la Arcub Gabroveni în perioada 13 decembrie – 12 mai 2024. Cu 170 de lucrări – grafică, gravură, sculptură, miniaturi din aur și mobilier suprarealist -, este cea mai amplă expoziție cu lucrări originale ale celebrului artist.

Obiectele expuse fac parte din colecția lui Beniamino Levi ce conține lucrări semnate de Salvador Dalí (1904 – 1989). Beniamino Levi l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 și i-a comandat acestuia o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive și teme din imaginarul suprarealist. Rezultat al relației strânse cu maestrul suprarealismului, Beniamino Levi fiind agentul acestuia, colecția privată „Universul lui Dalí” are o valoare inestimabilă și reunește cele mai multe lucrări originale din Europa ale spaniolului.

Ocazie unică de explorare a universului Dalí

Expoziția de la Arcub reprezintă o ocazie unică pentru publicul din România de a explora versatilitatea și imaginarul suprarealist al celebrului artist catalan, printr-o selecție de creații originale ce acoperă diferite mijloace de expresie artistică, de la grafică, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir și sticlă și chiar design de mobilier.

Printre cele mai cunoscute exponate ce vor putea fi admirate timp de cinci luni la Arcub – Hanul Gabroveni se numără sculpturi în bronz și incrustate cu pietre prețioase (diamante, rubine, smaralde, safire) precum: „Dansul timpului” – celebrele ceasuri topite, marca inconfundabilă a creației lui Dalí, elefanți cu picioare supradimensionate, „Dansatoarea Daliniană”, ale cărui ritmuri denotă omagiul adus de Dalí flamenco-ului și ținuturilor natale, „Venus spațială”, una dintre piesele centrale ale expoziției ce ilustrează trei dintre motivele preferate ale lui Dalí: ceasul, furnicile și oul, „Alice în Țara Minunilor”, personaj preferat de Dalí pentru a reprezenta puntea către tărâmul viselor, „Femeia cu cap de trandafiri”, simbol al frumuseții feminine pure, al tinereții eterice.

Vor fi prezentate și sculpturi din sticlă create în colaborare cu renumita cristalerie Daum din Franța, material care pentru Dalí reprezenta un mediu ideal pentru „expresia metamorfozei”, respectiv percepția sa suprarealistă asupra realității. Sculpturi precum „Venus cu sertare”, „Rinocerul Chippendale” captează esența materiei lichide, moi, și transformarea ei misterioasă în material dur. Miniaturile din aur expuse denotă sursa de inspirație a lui Dalí din bijuteriile de la curtea lui Ludovic al XIV-lea, imitând chiar și monedele sale.

Expoziția îl dezvăluie pe Salvador Dalí și în ipostaza de ilustrator, cu explorări pe teme precum cele care pun accentul pe fantezie, vise și elemente distorsionate, precum și teme clasice din literatură, regăsite în „Mult zgomot pentru Shakespeare”. Printre exponatele ce vor cuprinde întregul spațiu expozițional de la București se va afla și faimoasa canapea în forma buzelor lui Mae West, ce amintește de versatilitatea lui Salvador Dalí și modul unic în care transpunea în arta sa sursele sale de inspirație.

Perspectivă de ansamblu și în variantă VR

Ilustrând varietatea de teme și simboluri ce formează universul distinct al creației lui Salvador Dalí, de la elefanți, rinoceri, ceasuri fluide ce sfidează duritatea materiei, la fluturi, îngeri, feminitate și sexualitate, expoziția oferă o perspectivă de ansamblu asupra diverselor etape ale carierei lui DalÍ, evidențiind influențele și experimentele sale, precum și evoluția sa ca artist.

Evenimentul organizat de Arcub oferă vizitatorilor șansa de a se pierde în universul captivant al lui Salvador Dalí, unde realitatea și visul se întrepătrund, o ocazie unică de a călători în universul unui geniu și de a experimenta o varietate de forme artistice care definesc amprenta inconfundabilă a acestuia.

Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” oferă publicului și posibilitatea de a cunoaște operele lui Salvador Dalí prin intermediul realității virtuale. Experiența VR le va permite vizitatorilor să descopere detalii ascunse ale creațiilor artistului spaniol, într-o nouă dimensiune, și va transforma vizita într-o călătorie interactivă în imaginarul suprarealist marca Salvador Dalí.

expozitie salvador dali

Biletele pentru expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la Arcub vor fi disponibile începând cu 18 octombrie și vor putea fi achiziționate la prețuri variabile, începând de la 75 de lei, în funcție de categorie, de pe arcub.ro, entertix.ro și de la casa de bilete Arcub (str. Lipscani 84-90). „Universul lui Salvador Dalí” va putea fi vizitată în perioada 13 decembrie 2023 – 12 mai 2024, de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.
Expoziția este organizată de Primăria Capitalei, prin Arcub – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Hadran Events.

Despre Salvador Dalí

Figură emblematică a mișcării suprarealiste, Salvador Dalí s-a născut la 11 mai 1904 în Figueres, Spania. Pe numele întreg Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, a fost al doilea fiu al lui Salvador Dalí Cusi și al Felipei Domenech Ferres, fapt ce i-a marcat întreaga viață, părinții dându-i numele fratelui mai mare, mort la o vârstă fragedă, și el însuși considerându-se „o reîncarnare” a acestuia.

Și-a descoperit pasiunea pentru pictură în copilărie, când a încercat să picteze pe cutii de carton primite de la mătușa lui. Părinții au observat înclinațiile artistice ale fiului lor și, într-o vară, l-au trimis la Ramon Pichot, un pictor impresionist care le era prieten de familie și care avea legături cu Pablo Picasso.

Picasso a fost cel care i-a influențat decisiv destinul tânărului Dalí, convingându-i părinții să-l lase să dea examenul la Academia de Arte San Fernando din Madrid. La vârsta de 17 ani, a fost admis la Academie, unde a studiat pictura. În urma protestelor repetate la adresa sistemului de predare, Dalí a fost exmatriculat. Influențat de impresioniști și de maeștrii Renașterii, a devenit din ce în ce mai atras de cubism și mișcările de avangardă. S-a apropiat de suprarealism la sfârșitul anilor 1920 și s-a alăturat grupului suprarealist în 1929, devenind repede unul dintre exponenții săi de frunte. În același an, 1929, Dalí a întâlnit-o pe Gala Diaconov, soția poetului Paul Eluard, cea care i-a devenit ulterior soție și sursă de inspirație.

Dalí a trăit în Franța în timpul războiului civil spaniol (1936-1939), înainte de a pleca în Statele Unite în 1940, unde s-a bucurat de un enorm succes. S-a întors în Spania în 1948, unde și-a anunțat revenirea la credința catolică și și-a dezvoltat stilul de „misticism nuclear”, bazat pe interesul său pentru clasicism, misticism și descoperirile științifice.

Salvador Dalí a murit la 23 ianuarie 1989, în localitatea în care s-a născut.

Repertoriul artistic al lui Salvador Dalí a inclus pictură, film, sculptură, design și fotografie, uneori în colaborare cu alți artiști. În plus, a scris ficțiune, poezie, autobiografie, eseuri și critică. Temele majore din opera sa includ visele, subconștientul, sexualitatea, religia, știința și cele mai apropiate relații personale ale sale. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, „Persistența memoriei”, a fost finalizată în august 1931 și este emblematică pentru ceea ce a însemnat pictura suprarealistă.

Salvador Dalí a fost unul dintre membrii marcanți ai mișcării suprarealiste și a colaborat cu alți artiști precum André Breton și Luis Buñuel. În colaborare cu Buñuel, a scris scenarii pentru filme experimentale, cum ar fi „Câinele andaluz” (1929) și „Vârsta de aur” (1930), care au adus suprarealismul în cinematografie. Spre consternarea celor care i-au apreciat foarte mult opera și spre iritația criticilor săi, comportamentul său public excentric și ostentativ a atras adesea mai multă atenție decât creațiile sale. Viața și opera lui au avut o influență importantă asupra altor suprarealiști, artiști pop art și contemporani precum Jeff Koons și Damien Hirst.