Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Unul dintre primele tablouri ale lui Van Gogh, vândut cu câteva milioane de euro în Olanda
tete de paysanne a la coiffe blanche van gogh

Unul dintre primele tablouri ale lui Van Gogh, vândut cu câteva milioane de euro în Olanda

Tabloul „Tête de paysanne à la coiffe blanche” a ajuns la 4,5 milioane de euro. În timp ce galeristul aflat în spatele vânzării nu a dorit să dezvăluie valoarea tranzacției, agenția de presă olandeză ANP a relatat că prețul de achiziție „a fost egal cu prețul de vânzare inițial”.

Tabloul lui Van Gogh, datat 1885, „a fost vândut unui muzeu din afara Uniunii Europene”, a declarat Bill Rau, președintele M.S. Galerie Rau, una dintre cele mai mari și mai renumite galerii din Statele Unite, cu sediul la New Orleans, care a scos tabloul la vânzare în 10 martie. Licitația a avut loc în cadrul prestigiosului târg de artă din Olanda, Tefaf (The European Fine Art Fair), un adevărat tezaur cu sediul la Maastricht, în sudul țării.

„Nu putem vorbi despre preț”, a declarat Bill Rau. Potrivit agenției naționale de presă olandeze ANP, prețul de achiziție „a fost egal” cu valoarea ofertei câștigătoare. Tabloul „va fi accesibil publicului”, a precizat ANP, fără a preciza numele muzeului.

Van Gogh a realizat acest tablou în timp ce locuia cu părinții săi în orașul Nuenen, în sudul Olandei. În 1885, el a pictat celebrul tablou „Mâncătorii de cartofi” în același loc. Vizitatorii de la Tefaf vor putea să bucure de picturile, sculpturile și bijuteriile expuse până în 14 martie.

Van Gogh și Kandinski, două vânzări extrem de populare

Manet, Rubens și Rodin se numără printre numeroasele opere expuse, care vor fi puse în vânzare, însă cele două vedete incontestabile ale târgului sunt „Tête de paysanne à la coiffe blanche” de Van Gogh și „Murnau mit Kirche II” de Kandinski.

Pictată în 1910, capodopera lui Kandinski a fost vândută anul trecut de casa Sotheby’s din Londra pentru suma record de 45 de milioane de dolari. Comerciantul de artă Robert Landau, care a cumpărat tabloul, nu a vrut să dezvăluie prețul de vânzare, dar a declarat pentru AFP că opera a fost evaluată recent la „100 de milioane de euro”.