Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mai multe capodopere semnate Van Gogh, Kandinski, Manet și Rodin, de vânzare la un prestigios târg de artă din Olanda
tete de paysanne a la coiffe blanche van gogh

Mai multe capodopere semnate Van Gogh, Kandinski, Manet și Rodin, de vânzare la un prestigios târg de artă din Olanda

Tefaf (The European Fine Art Fair) din Maastricht se deschide în acest weekend. Toate operele expuse vor fi puse în vânzare. Printre acestea se află o serie de piese excepționale, dar două dintre ele vor atrage cu siguranță atenția tuturor până la 14 martie. O pictură rară a lui Vincent Van Gogh și o capodoperă a lui Vasili Kandinski, un pionier al artei abstracte, sunt scoase la vânzare.

Manet, Rubens și Rodin se numără, de asemenea, printre numeroasele lucrări expuse, care vor fi toate puse în vânzare.

Dar operele vedetă ale ediției din acest an sunt tablourile „Tête de paysanne à la coiffe blanche”, de pictorul olandez Van Gogh, și „Murnau mit Kirche II”, de Kandinsky, care s-a vândut cu 41,9 milioane de euro la licitația organizată la Londra în martie 2023.

Lucrările timpurii ale lui Van Gogh, pictate în jurul anului 1884, au fost puse în vânzare de M.S. Rau, una dintre cele mai mari și mai cunoscute galerii din Statele Unite, cu sediul în New Orleans. „Van Gogh este un artist incredibil de atemporal”, a spus Rebecca Rau, vicepreședintele pentru achiziții al galeriei. „Va exista cu siguranță un mare interes” din partea cumpărătorilor.

Van Gogh a realizat acest tablou în timp ce locuia cu părinții săi în orașul Nuenen, în sudul Olandei. În 1885, el a pictat în același loc celebrul său „Les Mangeurs de pommes de terre”.

Prețul cerut pentru acest tablou a fost de 4,5 milioane de euro, a declarat președintele galeriei, Bill Rau. „Știam că va fi o vedetă la târg”, a spus el. „Dar nu am avut nicio idee de cât de entuziasmați vor fi oamenii doar trecând pe lângă el”.

vasili kandinski murnau mit kierche ii

„Murnau mit Kierche II”, Vasili Kandinski

Cealaltă „vedetă” a târgului este tabloul „Murnau mit Kirche II” al pictorului moscovit Vasili Kandinski. Tabloul a fost recuperat recent de moștenitorii proprietarului său, un evreu german ucis de naziști. Acest ulei pe pânză, care măsoară aproximativ un metru pe un metru, a fost pictat în 1910, într-un moment crucial al carierei pictorului, și oferă o viziune colorată a satului german Murnau, cu acoperișurile sale ascuțite și cu turla bisericii sale, care se întinde ca vârfurile Alpilor bavarezi.

Timp de mulți ani, s-a aflat în sufrageria soților Johanna Margarete și Siegbert Stern, fondatorii unei companii textile prospere. Acest cuplu, care se afla în centrul vieții culturale a Berlinului în anii 1920 și care a frecventat personalități precum Thomas Mann, Franz Kafka și Albert Einstein, a adunat o colecție impresionantă de aproximativ o sută de picturi și desene. Siegbert Stern a murit din cauze naturale în 1935. Soția sa, Johanna Margarette, care fugise din Germania nazistă în Olanda, a murit la Auschwitz în mai 1944.

„Murnau Mit Kirche II” a fost identificat abia acum zece ani într-un muzeu din orașul olandez Eindhoven, unde se afla din 1951. A fost returnat în 2022 moștenitorilor Stern, ai căror treisprezece supraviețuitori au împărțit veniturile obținute din vânzare.

100 de milioane de euro

Tabloul a fost cumpărat la licitație anul trecut de către dealerul de artă Robert Landau, care a refuzat să dezvăluie prețul de vânzare la Tefaf. Cu toate acestea, el a spus că tabloul a fost evaluat recent la „100 de milioane de euro”.

Este posibil ca cele două tablouri să nu mai fie expuse publicului în viitorul apropiat dacă vor fi achiziționate de colecționari de artă privați. Însă, potrivit Rebeccăi Rau, majoritatea capodoperelor expuse la târg „vor ajunge probabil într-un muzeu”.

Foto credit: „Tête de paysanne à la coiffe blanche”, Vincent van Gogh, M.S. Rau. New Orleans