Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Valeriu Paladi și Rinaldo Novali expun la Elite Art Gallery
afis spectre de sinestezie valeriu paladi si rinaldo novali

Valeriu Paladi și Rinaldo Novali expun la Elite Art Gallery

Valeriu Paladi și Rinaldo Novali expun la Elite Art Gallery în perioada 4 – 31 martie, sub titlul „Spectre de sinestezie”. Expoziția curatoriată de Ioana Mirică și Roxana Diochețanu va fi vernisată în 7 martie, începând cu ora 18:00.

De la cadre unghiulare la compoziții abstracte, „Spectre de sinestezie” comunică drept repere de înțelegere ordinea și armonia, elemente care sunt plasate paradoxal în multitudinea de senzații generate afectiv. Expoziția celor doi artiști pune în prim-plan farmecul atemporal al simplității geometrice, invitând publicul să se cufunde într-o lume a formei pure, prin explorarea esenței expresiei artistice, în care fiecare linie sau model conturează un cadru complex.

Despre artiști

Valeriu Paladi (n. 1968) și-a definitivat instruirea artistică în cadrul a trei universități de arte frumoase, la Chișinău, București și Bologna. Inspirația lui provine din predilecția pentru pictura plein air. Împrumutând forme din natură, artistul (re)compune, într-un plan minimal, concilierea individului cu universul. Apolinicul lui Paladi devine un element primordial în ghidarea privitorului spre un spațiu infinit, al liniștii care tronează asupra armoniei dintre raporturi. În ultimii ani, lucrările sale au început să se abstractizeze, concentrându-se pe limitele impuse de configurațiile verticale și orizontale. Folosind aceste forme simple, pictorul dorește să își exprime complexitatea interioară în raport cu practica sa artistică.

Rinaldo Novali (n. 1952) și-a definitivat activitatea creatoare în cadrul Academiei de Arte de la Bologna, secţia Pictură, ulterior, fiind profesorul artistului Valeriu Paladi, pe care l-a perceput, de la bun început, ca pe un coleg, încurajându-l permanent în carieră. Rinaldo Novali a fost șef al departamentului Pictură al Academiei de Arte din Bologna, având numeroase expoziţii personale în ţara sa natală, Italia, dar şi peste hotare, în Franţa, Grecia, Norvegia și Olanda. A participat și la diverse expoziţii de grup, precum Bienala Internaţională – Ankara (2005) și Bienala Internaţionala de Pictură de la Chişinău (2011).

Expoziția „Spectre de sinestezie” va fi deschisă publicului în intervalul 4 – 31 martie, de luni până vineri, la Elite Art Gallery, între orele 11:00 – 19:00.