Vase din porţelan pe care Maria Antoaneta le-a dăruit guvernantei, recuperate la 37 de ani de când au fost furate
Un ulcior și un vas, dăruite de Maria Antoaneta uneia dintre cele mai apropiate prietene ale sale, au fost recuperate, la 37 de ani de când au fost furate.
Porțelanul din Sèvres a fost luat de hoți înarmați din Château de Thoiry, situat la 50 km vest de Paris, în 1987. Detectivii au identificat ulciorul și vasul furate după ce un expert în antichități i-a contactat pentru a verifica dacă ceramica se afla pe o listă de obiecte culturale dispărute.
Paul de La Panouse, în vârstă de 80 de ani, proprietarul castelului din secolul al XVI-lea, a declarat că pierderea i-a provocat multe nopți nedormite și că aproape renunțase să mai vadă obiectele când poliția a sunat pentru a anunța că a în posesia porțelanurilor, pictate de mână într-o culoare neobișnuit de vie, albastru-celest.
„Au spus că le-au găsit. A fost atât de, atât de emoționant”, a declarat el pentru ziarul Le Parisien. „Doar vreo 20 de piese de porțelan au fost pictate vreodată cu acest albastru”.
În noiembrie 1987, trei hoți înarmați, suspectați că ar fi organizat peste 20 de spargeri de castele din departamentul Yvelines în decurs de șase luni, au intrat în Thoiry, renumit în prezent pentru grădina zoologică. Ei au furat mai multe obiecte de valoare, inclusiv șase puști oferite de George al III-lea lui Ludovic al XVI-lea.
La Panouse, care se afla acasă, a oferit o recompensă de 100.000 de franci (în valoare de aproximativ 10.000 de lire sterline la acea vreme) pentru informații care să ducă la recuperarea obiectelor.
Trafic de obiecte culturale
Marie Antoinette a dăruit ulciorul și ligheanul unei rude îndepărtate a lui La Panouse, Louise-Élisabeth de Croÿ de Tourzel, guvernanta copiilor regelui. Când Ludovic al XVI-lea și familia regală au încercat să fugă din Paris în 1791, în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Fuga la Varennes”, De Tourzel li s-a alăturat ca momeală înainte ca toți să fie prinși și să se întoarcă în oraș. Ea și-a publicat mai târziu memoriile, care rămân o relatare neprețuită a ultimelor zile ale casei regale.
Colonelul Hubert Percie du Sert, șeful OCBC, un departament specializat al poliției care investighează traficul de obiecte culturale, a declarat că ofițerii au reușit să identifice ulciorul și bolul furate datorită fotografiilor din arhivele lor.
„Un expert ne-a contactat exprimându-și îndoielile cu privire la piesele care i-au fost oferite. Ne-am uitat imediat în baza noastră de date, iar acestea au apărut ca fiind furate în 1987”, a declarat Du Sert. „Proprietarul le cumpărase cu bună credință și nu era conștient de proveniența lor. Când a aflat că fuseseră furate, le-a returnat imediat”.