Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vedere iarna din Parisul anului 1931, semnată de Maurice Utrillo
maurice utrillo

Vedere iarna din Parisul anului 1931, semnată de Maurice Utrillo

Maurice Utrillo semnează „Saint-Pierre-de-Montmartre”, o vedere din Parisul anului 1931, iarna, în care în fundal apare Bazilica Sacré-Coeur.

Artistul situează privitorul în arondismentul 18, la capătul străzii Mont-Cenis cu Place du Tertre.

Zăpada a acoperit totul fără a-i opri însă pe trecători să continue să se plimbe în piață și prin fața Bisericii Saint-Pierre-de-Montmartre. Doi dintre ei se îndreaptă spre stânga, către „Cabaret du Tertre”, ce poate fi recunoscut după semnul atârnat.

Maurice Utrillo a fost un artist francez care s-a remarcat prin peisajele urbane naive, dar pitorești. Artistul a portretizat străzile și aleile întortocheate din cartierul parizian Montmartre.

S-a născut Maurice Valadon la 26 decembrie 1883, la Paris. Mama sa a fost pictoriță și modelul artistului Suzanne Valadon. Încurajat de mamă și de admirația ei pentru impresioniștii Alfred Sisley și Camille Pissarro, Utrillo a început o carieră de artist.

În mare parte autodidact și suferind de crize de nebunie, el a fost considerat drept unul dintre „les maudits” (blestemați) împreună cu prietenul său Amedeo Modigliani. Cei doi pictori au dus un stil de viață boem, alimentat de alcool, care a dus în cele din urmă la moartea prematură a acestuia din urmă. Utrillo a murit pe 5 noiembrie 1955, la Dax, Franța.

Astăzi, lucrările artistului sunt păstrate în colecțiile Musée d’Orsay din Paris, Muzeul de Artă Modernă din New York, Galeria Tate din Londra și Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg, printre altele.

Foto credit: Musée Carnavalet – Histoire de Paris – Maurice Utrillo, „Saint-Pierre-de-Montmartre”, 1931