Vedete din lumea artei, pe lista Time „100 cei mai influenți oameni în 2023”
Simone Leigh, Wolfgang Tillmans și El Anatsui, vedete din lumea artei, se regăsesc pe lista Time „100 cei mai influenți oameni” în anul 2023.
Revista Time a publicat recent lista celor o sută de persoane, pe care și anul acesta figurează artiști, politicieni și antreprenori.
Lista este împărțită pe categorii: artiști, inovatori, titani, lideri, embleme și pionieri. Persoanele incluse pe listă anul anterior au fost invitate să scrie scurte eseuri despre impactul laureaților din 2023.
Simone Leigh
Simone Leigh a fost omagiată de Venus Williams, care a descris în citatul său sentimentul trăit la prima întâlnire cu arta lui Leigh: „Măreția generală a operei sale transcende forma de artă și captivează atenția, iar mesajul care o inspiră este și mai puternic”.
Leigh – lăudată în întreaga lume pentru sculpturile și instalațiile sugestive de diverse dimensiuni – a fost prima femeie de culoare care a reprezentat Statele Unite la Bienala de Artă de la Veneția. În 2022, ea a primit cea mai înaltă distincție a prestigiosului eveniment, Leul de Aur, iar în prezent proiectul ei face obiectul unei expoziții personale la Institutul de Artă Contemporană din Boston.
Wolfgang Tillmans
Dramaturgul Jeremy O. Harris, nominalizat la premiile Tony, a fost selectat pentru a scrie despre fotograful de origine germană Wolfgang Tillmans, protagonistul unei retrospective de mare succes în 2022 la Muzeul de Artă Modernă din New York, care a ajuns recent la Galeria de Artă din Ontario, în Toronto.
„Tillmans are abilitatea unică de a-și purta privitorul prin istorii și linii temporale atât reale, cât și imaginare”, a scris Harris, adăugând că „ne introduce în amintirile sale și, prin extensie, ne aduce mai aproape de ale noastre”.
El Anatsui
El Anatsui, de origine ghaneză, a fost omagiat de istoricul de artă nigerian Chika Okeke-Agulu, care l-a numit „unul dintre cei mai influenți artiști ai timpului nostru”.
Anatsui a fost o prezență importantă pe scena artistică din Africa de Vest și nu numai, încă din 1990, când a apărut pentru prima dată la Bienala de la Veneția, unde a fost ulterior premiat și pentru întreaga carieră. În 2008, una dintre tapiseriile sale, „Between Earth and Heaven”, a devenit prima creație majoră a unui artist african contemporan care a intrat în colecția Metropolitan Museum of Art din New York.
„În calitate de sculptor, el demonstrează o capacitate incomparabilă de a experimenta cu materialele, mediul și procese”, a scris Okeke-Agulu. „El colecționează diverse materiale, le pune deoparte în atelierul său timp de ani și revine la ele cu intermitențe, până când își dă seama care este limbajul potrivit pentru a inventa forme sculpturale complet noi”, a mai scris Chika Okeke-Agulu.