Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Reputatul sculptor El Anatsui va realiza următoarea lucrare pentru vastul spațiu Turbine Hall de la Tate Modern
ink splash ii, © el anatsui

Reputatul sculptor El Anatsui va realiza următoarea lucrare pentru vastul spațiu Turbine Hall de la Tate Modern

El Anatsui, sculptor premiat pentru întreeaga carieră la Veneția, este artistul care va realiza următoarea lucrare pentru vastul spațiu Turbine Hall de la Tate Modern.

Turbine Hall, inaugurată în 2000, a găzduit unele dintre cele mai memorabile și mai apreciate opere de artă contemporană din lume. Iar modul în care artiștii au interpretat acest vast spațiu industrial a revoluționat percepția publică asupra artei contemporane în secolul XXI.

Turbine Hall are o zonă de intrare vastă și spectaculoasă, cu rampă de acces, precum și spații de expunere pentru proiecte sculpturale de mari dimensiuni și instalații de artă specifice locului. În paralel cu Turbine Hall se află clădirea Natalie Bell, care adăpostește galeriile și diverse puncte de vizionare care privesc în sală. Pe partea opusă a clădirii, clădirea Blavatnik, recent dezvoltată, găzduiește de asemenea galerii și elemente arhitecturale dramatice.

„El Anatsui este responsabil pentru unele dintre cele mai de neuitat sculpturi din ultima vreme și suntem încântați că va lucra în Turbine Hall toamna aceasta pentru proiectul anual Hyundai. Mult îndrăgita lucrare «Ink Splash II 2012» a lui Anatsui din colecția Tate încântă vizitatorii oriunde este expusă și abia așteptăm să vedem cum va aborda acest artist inventiv un spațiu precum Turbine Hall”, a transmis Frances Morris, director al Tate Modern.

Instalații impresionante din materiale găsite

El Anatsui este un sculptor din Ghana care în prezent locuiește și lucrează în Nigeria. El transformă materiale simple, folosite zi de zi, în instalații impresionante de mari dimensiuni.

Lucrările sale ridică întrebări legate de identitatea etnică prin combinarea tehnicilor și imaginilor tradiționale africane cu abstracția (care se poate spune că își are rădăcinile în arta occidentală). Interesul său pentru meșteșugurile africane l-a determinat să fie asociat cu grupul Nsukka, mișcare artistică din anii 1970.

În 2015, la Bienala de la Veneția, a câștigat Leul de Aur pentru întreaga carieră.

El Anatsui este cunoscut mai ales pentru sculpturile sale metalice în cascadă, construite din mii de capace de sticle reciclate, legate cu sârmă de cupru. Transformând materiale găsite în opere de artă abstractă, lucrările lui Anatsui explorează teme care includ mediul, consumul și comerțul.

Lucrarea sa specifică pentru Sala Turbinelor va fi deschisă publicului între 10 octombrie 2023 și 14 aprilie 2024.

Proiectul „Hyundai Commission: El Anatsui” este curatoriat de Osei Bonsu și Dina Akhmadeeva, asistent, și va fi însoțit de o nouă carte de la Tate Publishing.

Foto: „Ink Splash II” © El Anatsui