Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Vespa împachetată a lui Christo, parcată la Frieze London

Vespa împachetată a lui Christo, parcată la Frieze London

Vespa împachetată a lui Christo este expusă la Frieze London, târg internațional de artă contemporană care a debutat pe 13 octombrie.

Primul vehicul transformat astfel de artistul bulgar care a murit în 2020 la vârsta de 84 de ani a fost un Renault, pe care în 1961 l-a inclus în prima lui expoziție solo, de la Galerie Haro Lauhus din Koln.

El a trecut apoi, în 1963, la Volkswagen Beetle, dar aceasta a fost o lucrare temporară. A împrumutat mașina de la un prieten, a învelit-o în textil, expus-o la Galerie Schmela din Düsseldorf timp de zece zile, apoi a returnat-o.

În 2013, Christo a cumpărat și a împachetat permanent Beetle-ul din 1963, finalizând proiectul.

Săptămâna aceasta, la târgul Frieze de la Londra, galeria Colnaghi, care are sedii în capitala britanică, în Madrid și New York, prezintă Vespa lui Christo, un proiect realizat în 1964.

Lucrarea de la standul Frieze Masters poate fi cumpărată pentru 1,5 – 2,5 milioane de euro, scrie artnews.com.

Vespa poartă numele Enrico Piaggio, proprietarul companiei care a creat-o și care a botezat-o după insecta cu care a considerat că seamănă.

Ultan Guilfoyle, care a fost consilier pentru expoziția „The Art of the Motorcycle” (1998) de la Muzeul Guggenheim, a spus cândva că avea ideea de a include în acel show vehiculul fără a fi împachetat.

Christo și Jeanne-Claude nu l-au lăsat să o despacheteze, astfel că Guilfoyle a renunțat. Doar acea sugestie i-a jignit pe artiști atât de profund, se pare, încât și-au amintit de ea ani mai târziu, când l-au întâlnit pe Guilfoyle la New York în timp ce instalația lor uriașă „The Gates” era expusă în Central Park, în 2005.

În 2002, Vespa împachetată a fost expusă în cadrul „Paris: Capital of the Arts 1900–1968” la Royal Academy of Arts din Londra. Acea expoziție a fost deschisă apoi la Guggenheim Bilbao din Spania. Astfel, în final, Vespa a fost prezentată la un muzeu Guggenheim, însă acoperită.

Credit foto: Colnaghi