Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zece artiști emergenți, selectați în programul de mentorat și producție Accelerator
accelerator

Zece artiști emergenți, selectați în programul de mentorat și producție Accelerator

Andrei Arion, Flaviu Cacoveanu, Roberta Curcă, Lucia Ghegu, Mihaela Hudrea, Alina Ion, Maria Mandea, Delia Prodan, Stanca Soare și Ana Maria Szöllösi sunt cei zece artiști emergenți selectați să participe în programul de mentorat și producție Accelerator derulat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus.

„M-am bucurat foarte mult să fac parte din juriul Acccelerator și să observ talentul și, totodată, portofoliul ambițios al artiștilor care au decis să aplice. Programul este excepțional și abia aștept să urmăresc evoluția artiștilor care au fost selectați – pe durata celor 18 luni de program”, a transmis într-un comunicat Olga Lilja Ólafsdóttir, manager cultural și fondator galeria Y din Kópavogur, Islanda.

Mai mult de 60 de aplicanți la programul Accelerator 

Cei 10 artiști emergenți au fost selectați de un juriu internațional dintr-un portofoliu de 62 de aplicații eligibile primite în timpul derulării apelului deschis, care s-a desfășurat în luna martie a acestui an.

„Ne-a surprins în mod plăcut și am apreciat calitatea ridicată și viziunea artistică regăsită în cele 62 de aplicații eligibile, primite de la artiștii emergenți dornici să facă parte din programul nostru. Este încă o confirmare a faptului că scena de artă din România are o nevoie stringentă de sprijin integrat, pe mai multe paliere: cunoștințe relevante ancorate în prezent, resurse și context de expunere. Acestea sunt elementele pe care Accelerator le oferă artiștilor selectați. Eu și întreaga echipă de proiect ne asumăm cu deschidere și entuziasm responsabilitatea succesului programului, astfel încât artiștii să simtă că primesc un beneficiu palpabil și valoros pentru dezvoltarea carierelor lor”, spune Andrei Breahnă, președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus și manager de proiect.

În cadrul stagiului de mentorat, cei 10 artiști emergenți vor participa la următoarele laboratoare: Piața de artă contemporană și posibilități de finanțare (susținut de Andrei Breahnă, manager cultural); Sistemul artei contemporane (Þorlákur Einarsson, director galeria i8 – partenerul proiectului); Curatoriere. Relația dintre artist și curator (Tevž Logar, curator); PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice (Ioana Chira, comunicator), Publicații de artist (Sigurður Atli Sigurðsson, artist); Artă în spațiul public (Ólöf Nordal, artistă).

Următoarele etape ale Accelerator

Desfășurarea activităților din cadrul stagiului de mentorat: laboratoare, întâlniri fizice și online, lucru individual, sesiuni de mentorat one-on-one: 9 mai – 31 iulie 2022

Producție lucrări de artă pentru expoziția de grup: august – decembrie 2022

Vernisajul expoziției de grup: ianuarie 2023

Cercetarea comunităților și producție de lucrări pentru proiecte de artă spațiul public: ianuarie – aprilie 2023.

Accelerator este un complex program de mentorat extins destinat artiștilor emergenți români. Prin cele trei etape – mentorat, expoziție de grup și proiecte de artă în spațiul public – artiștii emergenți sunt angrenați într-o experiență cu potențial de transformare semnificativă a carierelor lor.

Accelerator e un program finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP). Partenerii proiectului sunt galeria islandeză i8, cunoscută pentru colaborarea pe termen lung cu artiști renumiți pe scena mondială, și galeria Gaep, cu sediul în București.