Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ziua Mondială a Fotografiei la Brașov – O cameră obscură și o nouă expoziție
afis obscura

Ziua Mondială a Fotografiei la Brașov – O cameră obscură și o nouă expoziție

Ziua Mondială a Fotografiei este marcată la Muzeul de Artă Brașov în 19 august printr-un eveniment complex, care include vernisajul unei expoziții semnate Dan Comanciu.

Pe parcursul întregii zile, începând cu ora 11:00, o cameră obscură – atelier cu sesiune de fotografie alternativă – va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Brașov. Va fi vernisată cu acest prilej și expoziția de fotografie „Colors of My Life” a lui Dan Comaniciu, ce poate fi vizitată până în 8 septembrie 2024 în Sala Unu a muzeului.

Evenimentul „Obscura” transformă una dintre încăperile Muzeului de Artă Brașov într-o veritabilă cameră obscură. Această „cameră întunecată”, cunoscută pentru contribuția sa fundamentală la dezvoltarea fotografiei moderne, va aduce la viață orașul printr-un sistem de lentile, direct în muzeu. Imaginea lumii exterioare va fi proiectată în timp real pe pereții interiori ai încăperii, oferind o perspectivă captivantă și un spectacol vizual. O astfel de experiență permite vizualizarea lumii într-un mod nou și oferă ocazia de explorare a principiilor de bază ale opticii și camerei de fotografiat.

Vizitatorii vor avea ocazia să încerce și cafea preparată prin metoda Syphon, cunoscută și ca „vacuum coffee maker” – tehnică spectaculoasă și vizuală de preparare a cafelei, proces folosit încă din 1830. El implică două camere și presiunea vaporilor pentru a prepara o cafea deosebit de aromată și clară.

Atelier live de fotografie alternativă

Un atelier live de fotografie alternativă (Metoda Wetplate), folosind un aparat de epocă autentic, este susținut de fotograful Dan Comaniciu în Parcul „Nicolae Titulescu”.

Metoda Wetplate, sau colodiu umed, revoluționară în secolul al XIX-lea, implică utilizarea unor plăci de sticlă sau metal, sensibilizate cu nitrat de argint și expuse în timp ce sunt încă umede.

Zece persoane vor putea fi imortalizate în această manieră autentică, exact cu tehnologia folosită acum 150 de ani. Experiența va deveni și componentă a expoziției „Colors of My Life”. Sesiunea de fotografie poate fi rezervată gratuit, prin înscrierea la adresa de e-mail contact@muzeulartabv.ro.

Expoziția cuprinde o gamă diversă de lucrări, de la portrete intime capturate pe 35mm la compoziții impresionante în format mediu și ultra mare. Elementul central al expoziției este propriul iris al artistului, o metaforă vie pentru culorile care au modelat constant munca sa de-a lungul anilor.

Născut în 1981, în Brașov, Dan Comaniciu și-a început călătoria artistică într-un laborator foto, sub îndrumarea tatălui său, unde a învățat pentru prima dată arta fotografiei pe film. Această experiență timpurie a aprins o pasiune care a crescut într-o urmărire de o viață de a surprinde lumea prin obiectivul său, culminând într-un stil definit de un joc vibrant de culoare și formă.