Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ziua Mondială Art Nouveau 2022 în România
art nouveau grafica

Ziua Mondială Art Nouveau 2022 în România

Institutul Național al Patrimoniului a lansat apelul pentru proiecte de evenimente și activități dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau 2022 în România.

Bibliotecile, muzeele, proprietarii și păstrătorii de patrimoniu Art Nouveau de orice tip și chiar librăriile și  anticarii sunt invitați să scoată la lumină înscrisurile – diversitatea de grafii și caligrafii specifice Artei 1900.

Aceasta este tema recomandată pentru ediția 2022 de Réseau Art Nouveau – rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau – o oportunitate unică de includere a instituțiilor păstrătoare de publicație veche și înscrisuri în circuitul promotorilor mișcării artistice Art Nouveau.

Art Nouveau și influența asupra artei grafice

Art Nouveau este un stil şi o mişcare internațională de artă, arhitectură și artă aplicată manifestată preponderent la începutul secolului XX. Influența sa asupra artelor grafice – afișe și signalistică – l-au făcut mai cunoscut publicului larg. Tema din acest an va aduce în prim-plan litere și grafică, așa cum reieșeau acestea din ștanțe, plăci litografice, serigrafie și alte aparate și procedee de tipărire utilizate în epocă.

Grafica Art Nouveau este cunoscută pentru asimetria sa, elementele elaborate, rarefieri și accentuări de linii, pauzele grafice și cromatica ce alterna culori pastelate cu accentele puternice. Literele create de artiștii epocii erau la început alungite, împodobite de elemente curbilinii de factură vegetală sau florală. Ulterior au fost stilizate spre elemente geometrice, în concordanță cu evoluția stilului.

Manuscrisele, cărțile și coperțile lor, revistele, afișele, vederile, timbrele, chiar și vitraliile și inscripțiile amplasate pe fațadele clădirilor, dar și multe alte artefacte ilustrează diversitatea manifestărilor curentului Art Nouveau în cotidianul unei Europe și al unei lumi care celebrează Belle Epoque.

Sărbătoarea mondială a patrimoniului Art Nouveau poate fi marcată, în preajma zilei de 10 iunie, prin explorarea și promovarea oricăror teme din universul bogat de expresie a acestui curent – cunoscut și drept Secession (Austria), Stile Liberty (Italia), Jugendstil (Germania), Szecesszio (Ungaria), Modern Style (UK) / Arte Joven (Spania), Nieuwe Kunst (Olanda), Mir Iskustvo (Rusia), Siro Uma (Japonia) ori Stil Kalevala (Finlanda).

Proiectele, înscrise până pe 3 iunie

Detalii legat de înscrierile evenimentelor și activităților dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau 2022, pe  platforma națională artnouveau.patrimoniu.ro.
Termenul limită pentru completarea formularului de înscriere este 3 iunie 2022.

Tipurile de inițiative pot fi: expoziții, campanii de educare (tururi ghidate, ateliere), festivaluri sau spectacole, conferințe, simpozioane sau dezbateri, workshop-uri, proiecte digitale și altele.

Apelul de proiecte se desfășoară în cadrul proiectului Art Nouveau 2 – Consolidarea identității culturale a regiunii Dunării pornind de la moştenirea comună a patrimoniului Art Nouveau, a cărui derulare constă în activități de cercetare, programe educaționale, turistice și de promovare a acestui patrimoniu specific.

Art Nouveau 2 se dezvoltă în sensul continuării proiectului anterior din perioada 2017-2019. Prezentul proiect este cofinanțat prin Programul Transnațional Dunărea.