Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zoe Vida Porumb, în focus la Muzeul Național de Artă al României
bucharest,,romania.,june,,14th,,2022.,panoramic,view,of,the,revolution

Zoe Vida Porumb, în focus la Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României anunță expoziția artistei Zoe Vida Porumb, intitulată „De-a fir a-păr”, ce va putea fi vizitată în perioada 20 octombrie – 28 ianuarie, la parterul Galeriei Naționale.

Vernisajul este programat pe 19 octombrie, la ora 18:00, și va cuprinde și un program muzical al cvartetului MaraMusic, condus de prof. Carmen Augustin, alături de mezzosoprana Lavinia Bocu. Accesul la vernisaj este liber. Opera artistei Zoe Vida Porumb, distinsă de-a lungul carierei cu numeroase premii și medalii, va fi prezentată de academicianul Marius Porumb și de Carmen Cernat, curatori ai expoziției, care au sintetizat etapele cele mai semnificative ale creației sale.

zoe vida porumb

Lucrări reprezentative de artă textilă

Expoziția cuprinde mai mult de 140 de lucrări reprezentative de tapiserie, broderie, obiecte textile realizate pe parcursul ultimilor cinci decenii, elocvente pentru importanța operei artistei Zoe Vida Porumb, în contextul evoluției artelor decorative românești contemporane.

Vor fi prezentate suite ale unor compoziții cu caracter spiritual, precum seria „Eleuse”, „Buna Vestirie” și „Îngerești”, ale unor teme inspirate de universul maramureșean, precum seria „Mirese și Vârtejuri”, și ale celor inspirate de culturile arhaice, precum „Spirala vieții” și „Poarta Soarelui”.

Zoe Vida Porumb (n. 1948) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția Textile, în anul 1972. A primit numeroase premii și distincții, printre care: Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române pentru întreaga activitate artistică (2009), Premiul Filialei interjudețene UAP Cluj – Bistrița pentru Artă Decorativă (2008) și Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Artă Decorativă (1995). A primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare în 2021.

„Muzeul Național de Artă al României prezintă periodic opera unor artiști/artiste consacrați/consacrate a căror contribuție la configurarea artei românești a fost esențială. Zoe Vida Porumb se înscrie în această categorie datorită unui demers artistic amplu, constant, care a urmat un parcurs ce a inclus lucrări inovatoare, fiind printre primele artiste din România care au conferit artei textile valențe sculpturale. Ca fiică a sculptorului băimărean Vida Geza, artista a continuat să se inspire din bogata spiritualitate a Maramureșului, creațiile sale fiind impregnate de ecouri ale diverselor motive decorative populare, de robustețe atunci când subiectul o impune sau de evanescente transparențe a căror delicatețe trimit la misteriosul univers feminin”, apreciază Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României.