Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ai Weiwei și alți artiști au creat covoare în ediție limitată pentru a salva populația de tigri
the tyger, ai weiwei © thierry bal. courtesy ai weiwei

Ai Weiwei și alți artiști au creat covoare în ediție limitată pentru a salva populația de tigri

Ai Weiwei și alți unsprezece artiști au creat covoare în ediție limitată pentru a strânge fonduri în sprijinul organizației World Wildlife Fund (WWF), într-un proiect de ajutorare a populației de tigri.

Proiectul „Tomorrow’s Tigers 2022” i-a adus alături pe unii ca Francesco Clemente, Kiki Smith, Raqib Shaw, Anish Kapoor și Ai Weiwei.

„Mulți ani am cercetat activ și am documentat relația om-animal, așadar este o temă cu care sunt familiarizat”, a declarat artistul de origine chineză pentru Financial Times. „În plus, sunt interesat de mult timp de covoarele tibetane și de motivul tigrului de pe ele. Asta m-a făcut să accept invitația WWF fără să ezit”.

În mod tradițional, covoarele tibetane sunt realizate ca daruri pentru preoții budiști. Motivul tigrului este considerat că îi protejează în timpul meditației. La rândul lor, tigrii au nevoie de protecție. Populația lor a scăzut de la circa 100.000, la începutul secolului XX, la aproximativ 3.900, în 2016. În vara acestui an, numărul lor ajunsese la 4.500 de exemplare.

„Din păcate, tendința de revenire nu este consecventă în toate țările în care trăiesc tigri, iar situația din Asia de sud-est este în mod special îngrijorătoare”, a spus Becci May, consultant la WWF-UK.

Organizația speră să strângă 1 milion de lire sterline prin „Tomorrow’s Tigers 2022”. Covorul lui Ai Weiwei, „The Tyger”, este unicat, are prețul de 150.000 de lire sterline, în timp ce restul sunt vândute în până la zece ediții pentru prețuri începând cu 10.000 de lire sterline.

Ele vor fi expuse la Sotheby’s London între 24 și 29 noiembrie și vor fi scoase la vânzare pe site-ul artforyourworld.wwf.uk.org.

Credit foto: Thierry Bal/ Ai Weiwei