Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Artemis – Capsula Orion a NASA a stabilit un record de distanță
orion, nasa

Artemis – Capsula Orion a NASA a stabilit un record de distanță

Capsula Orion a agenției spațiale americane a atins o etapă importantă în misiunea sa demonstrativă în jurul Lunii. Pe 28 noiembrie, aceasta s-a deplasat la aproximativ 430.000 km de Pământ – cea mai mare distanță parcursă până acum de o navă spațială proiectată pentru a transporta oameni.

Nava nu are echipaj uman în prezent, dar dacă va finaliza zborul actual fără incidente, astronauții vor fi prezenți la următoarea ieșire, programată peste doi ani.

NASA plănuiește o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu Orion. Acestea fac parte din programul Artemis al agenției, care urmărește să readucă oameni pe suprafața lunară după o pauză de 50 de ani.

Etapa din 28 noiembrie marchează punctul de mijloc al misiunii, relatează BBC. Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis din cadrul NASA, a declarat: „Momentul de la jumătatea drumului ne oferă oportunitatea de a face un pas înapoi și de a analiza care ne sunt limitele și unde am putea fi puțin mai inteligenți pentru a reduce riscurile și pentru a înțelege performanța navei spațiale pentru zborul cu echipaj la fiecare următoare misiune”.

Orion a transmis câteva imagini video spectaculoase din călătoria sa. Chiar înainte de a atinge distanța record, a surprins Luna mișcându-se în fața Pământului.

Capsula a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida pe 16 noiembrie, într-o misiune de 26 de zile menită să îi extindă sistemele și să se asigure că este sigură pentru a transporta astronauți.

Orion este împinsă în spațiu de un modul furnizat de Agenția Spațială Europeană (ESA). Acest vehicul încorporează propulsoarele mari necesare pentru a face manevrele.

Credit foto: NASA