Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Artemis I – NASA a lansat cea mai puternică rachetă către Lună
sls, nasa joel kowsky

Artemis I – NASA a lansat cea mai puternică rachetă către Lună

Cea mai puternică rachetă selenară a NASA a fost lansată pe 16 noiembrie, fără echipaj uman, ducând Statele Unite cu un pas mai aproape de revenirea pe Lună a astronauților după 50 de ani de la finalizarea programului Apollo.

Acesta este primul zbor-test al misiunii Artemis, cel mai a ambiţios demers al Administraţiei Naționale Aeronautice și Spațiale. Testul a fost amânat de câteva ori anul acesta, din cauza unor probleme tehnice, după întârzieri de producție de cinci ani.

Vehiculul Space Launch System (SLS, Sistemul de Lansare Spaţială) era programat să fie lansat pe 29 august. Costul unei asemenea lansări este estimat la 4,1 miliarde de dolari, potrivit AFP.

Acest prim zbor va dura 25 de zile. Racheta va propulsa o capsulă goală pe orbita largă a Lunii, apoi capsula va reveni pe Pământ, cu amerizare în Pacific în luna decembrie.

Zborul-test are un buget de 4,1 miliarde de dolari, iar în locul echipajului uman au fost folosiți trei manechini care poartă senzori pentru a verifica nivelul vibrației, accelerația și radiația cosmică.

SLS, cea mai puternică rachetă dezvoltată de NASA

SLS, înaltă de aproximativ 100 de metri și cu o greutate de 4 milioane de kilograme, este cea mai puternică rachetă dezvoltată vreodată de agenția spațială americană și este concepută să ducă astronauți și echipament pe Lună prima dată după o absență de 50 de ani. Echipajul se va afla în capsula Orion, dusă de SLS și controlată de la sol.

Primul zbor cu echipaj uman, Artemis II, este programat pentru 2024, iar oficialii NASA speră ca prima aselenizare, Artemis III, să aibă loc în 2025. Agenția spațială a promis ca această a treia misiune să cuprindă în echipaj prima femeie care va ajunge pe Lună.

În misiunea Artemis I sunt implicate și mai mult de zece țări europene.

Credit foto: NASA/ Joel Kowsky