Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Bistrița – finalistă la „Premiile europene ale orașului verde”
Bistriţa

Bistrița – finalistă la „Premiile europene ale orașului verde”

Comisia Europeană a anunțat, pe 22 iulie, finalistele pentru „Premiile europene ale orașului verde”, iar Bistrița se află pe această prestigioasă listă.

Premiile „Capitala europeană verde” și „Green Leaf” recunosc eforturile remarcabile pe care le depun orașele mari și mici pentru a îmbunătăți mediul de viață al locuitorilor lor, precum și angajamentul cu care acestea stimulează noi activități transformatoare.

Finalistele pentru premiul „Capitala europeană verde 2024” sunt orașele Valencia, din Spania și Cagliari, din Italia. Premiul „Capitala verde” recunoaște și recompensează eforturile locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții în orașele cu peste 100.000 de locuitori. Premiul se acordă anual unui oraș care este deschizător de drumuri în ceea ce privește un stil de viață urban ecologic.

În plus, trei orașe au fost preselectate ca finaliste pentru premiul „Green Leaf 2024”, ce recunoaște eforturile durabile ale orașelor mici (între 20.000 și 99.999 de locuitori): Elsinore (Danemarca), Velenje (Slovenia) și Bistrița (România).

Selecţia – bazată indicatori de mediu şi domenii tematice

Orașele finaliste anunțate astăzi au fost alese pe baza a 12 indicatori de mediu pentru „Capitala verde”, respectiv a șase domenii tematice de mediu pentru premiile „Green Leaf”. În octombrie, acestea se vor prezenta juriului prezidat de Comisie, expunându-și strategia de comunicare și un plan de acțiune privind modul în care intenționează să își pună în aplicare strategia și să își implice cetățenii și părțile interesate pentru a-și îndeplini obiectivele ecologice.

Orașele câștigătoare vor fi anunțate la 27 octombrie, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor din „Capitala verde” a acestui an, Grenoble.